Hlavní obsah

V Bělorusku dál demonstrují, Cyril Svoboda chce pomoct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Několik stovek lidí protestovalo i v noci na středu v centru běloruského Minsku proti výsledku nedělních prezidentských voleb. V nich byl potřetí za sebou zvolen hlavou státu Alexandr Lukašenko, který si nechal v roce 2004 v referendu změnit ústavu, aby mohl znovu kandidovat.

Článek

Na náměstí před Palácem republiky se v úterý večer už potřetí uskutečnilo opoziční shromáždění. Tentokrát se ho zúčastnilo asi 5000 lidí. Po skončení mítinku na místě zůstali lidé, kteří se v mrazivém počasí rozhodli na náměstí většinou ve stanech strávit noc.

Okolí náměstí hlídala policie, která kontrolovala a zatýkala lidi opouštějící demonstraci. Podle opozičního kandidáta Aljaksandra Milinkeviče jen během minulé noci policie zatkla 108 osob. Někteří z nich byli po několika hodinách opět propuštěni, jiní byli odsouzeni k deseti až 15 dnům vězení za účast na nelegálním shromáždění. Mezi nimi byl také šéf Sjednocené občanské strany Anatol Ljabedzko.

Svoboda chce vzít Milinkeviče do Bruselu

Aljaksandra Milinkeviče chce český ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda vzít koncem týdne na náklady Česka s sebou na jednání do Bruselu. Tam se má konat summit EU. Reakce Bruselu ale byla zdrženlivá.

Svoboda proto potom jednal s vedením Evropské lidové strany (ELS) o tom, že běloruského politika přiveze alespoň na její summit, který ve čtvrtek předchází vrcholné schůzce EU. Český ministr tak opakovaně usiluje o zintenzivnění dialogu s oponenty Lukašenkova autoritářského režimu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám