Hlavní obsah

V Afgánistánu zabili 200 rebelů, sitauce žen se nelepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Sídlem sil NATO v Kábulu v pondělí nad ránem otřásla silná exploze. Sdělila to mluvčí mezinárodních jednotek s tím, že nejsou žádné zprávy o případných obětech.

Článek

Agentura AP s odvoláním na afghánský policejní zdroj uvedla, že dobře opevněnou základnu zasáhla raketa. Střela explodovala blízko ambasády USA a dalších diplomatických misí v centru afghánské metropole.

Nejméně sedm zraněných mezi afghánskými civilisty si v podnělí vyžádal výbuch na východě Kábulu. Bomba upevněná na kole odloženém podél silnice do Dželálábádu odpálili neznámí útočníci pomocí dálkového ovládání. Někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu, citovala agentura AFP místní policii. Útok byl namířen proti vozidlu Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu

Týž den informovala americká armáda o bojích proti odpůrcům režimu. V Afghánistánu bylo podle amerického velení zabito od března na 200 příslušníků Tálibánu a členů sítě al-Kajdá. Dalších třicet jich bylo zajato.  Bývalé příslušníky Tálibánu pronásleduje na 20 000 vojáků pod americkým velením. "Naši parašutisté se svými afghánskými kolegy vyhledávají nepřátelské bojovníky, aby je zabili, zajali nebo jim dali možnost se smířit."

Zoufalá situace žen

Podle údajů agentury AP bylo od zahájení operace Trvalá svoboda v roce 2001 zabito v Afghánistánu nejméně 144 amerických vojáků.

Situace v zemi se však příliš nelepší. Marně se bojuje proti pěstování máku a podle sdělení Amnesty International jsou afghánské ženy nadále zabíjeny, znásilňovány a svévolně zatýkány.

Podle zprávy Amnesty International se od pádu režimu Tálibánu staly stovky žen obětí zneužití a znásilnění. "Hodně žen nám řeklo, že doufaly, že se situace změní po pádu Tálibánu. Nyní však cítí zklamání," řekla autorka zprávy Nazia Husseinová, který procestovala celou zemi a hovořila s řadou žen. Za vlády Tálibánu nesměly ženy studovat a pracovat.

Zatímco ve městech se podle mluvčí afghánského ministerstva pro ženské otázky situace lepší, ve vesnických oblastech je špatná. "V některých vzdálených oblastech zacházejí muži se ženami jako se zvířaty," řekla mluvčí ministerstva Nooria Haqnagarová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám