Hlavní obsah

Útěk nacistů po válce prý umožnil kardinál Siri

Novinky, Jaroslav Höfer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Katolická církev začala vyšetřovat obvinění, že někdejší uchazeč o papežský stolec pomáhal čelným nacistickým zločincům. Podle italského listu Il Secolo XIX pomáhal bývalý janovský arcibiskup a později kardinál Giuseppe Siri v letech 1945-1951 Eichmannovi, Mengelemu a dalším uprchnout do Jižní Ameriky.

Foto: UMO 3

Kromě pouštění draků bude k dispozici také výrobna, kde si budou moct všichni vlastního draka vyrobit.

Článek

Jak oznámila ČTK s odvoláním na AFP, současný janovský arcibiskup Tarcisio Bertone v neděli vydal prohlášení: "Janovské církevní orgány vyhledají vzhledem k nepravdivým informacím zveřejněným v tisku o domnělých činech kardinála Giuseppeho Siriho všechny nezbytné dokumenty, aby zjistily pravdu."

Podnět k vyšetřování dal článek listu Il Secolo XIX, který se opíral o údaje z argentinských archívů. Ty mají ukazovat, že nacističtí zločinci jako Adolf Eichmann, Josef Mengele, Klaus Barbie a Erich Priebke se po válce dostali do Argentiny právě přes Janov s padělanými dokumenty a zřejmě s pomocí třetích osob.

Opravdový papež?

Do centra pozornosti se tak opět dostala téměř již mýtická postava krajně konzervativního katolického duchovního, který byl podle svých nejvěrnějších údajně právoplatně zvolen papežem, ale jemuž mělo zabránit ve výkonu úřadu "zednářskožidovské spiknutí".

Giuseppe kardinál Siri (1906-1989) byl podle některých zdrojů již dokonce dvakrát zvolen papežem a dokonce si prý již zvolil jméno Řehoř XVII., jenže po nátlaku odpůrců se prý této volby zřekl. Do jaké míry je tato informace pravdivá, nelze ověřit, neboť průběh vatikánských konkláve je přísně tajný a pokud by jej někdo z účastníků vyzradil, byl by okamžitě exkomunikován.

Přišel o stolec kvůli Moskvě?

Jeho odmítnutí se vysvětluje dvěma způsoby: to mírnější tím, že se klér z někdejšího sovětského bloku obával, že by povýšení kardinála známého jako ostrého kritika Moskvy vedlo k represím proti katolické církvi ve střední a východní Evropě.

Radikálnější zastánci pak přijali za svou verzi prosazovanou badatelem Garym Giuffrem, že ihned po volbě ho donutil zříci se tiary kardinál Tisserant, označovaný za "agenta židovsko-zednářské lóže B´nai B´rith". Právě tyto síly pak měly prosadit volbu papežů Jana Pavla I. a současného Jana Pavla II.

Kardinál Siri - podle něhož bylo v rodném Janově pojmenováno divadlo - byl znám svým přísným konzervatismem. Dosud je v paměti jeho list, v němž varuje ženy před nošením kalhot jako mužského oděvu, neboť to prý vede k neskromnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám