Hlavní obsah

USA: žádný Predator nám nechybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americké velitelství pro jednotky působící v Iráků popřelo, že by se ve středu irácké protiletadlové obraně podařilo sestřelit americké průzkumné bezpilotní letadlo Predator. Američanům prý žádný stroj, který přelétal nad Irákem, nechybí. Sestřeleným letadlem se pochlubila irácká armáda.

Foto: Monika Malíšková
Článek

"Pokud vím, máme zprávy o všech strojích," řekl podplukovník Martin Compton z velitelství v Tampě na Floridě.

Irák: nepřítel letadlo užíval ke špionáži

"Našim udatným vojákům z protiletadlové obrany se podařilo sestřelit průzkumné americké letadlo typu Predator letící z Kuvajtu," prohlásil mluvčí citovaný iráckou státní agenturou INA. Bez upřesnění místa údajného sestřelení vojenský mluvčí dodal, že letoun narušil irácký vzdušný prostor a je používán americkým nepřítelem ke špionáži iráckých vojenských a civilních objektů.

Každodenní incidenty

Přestřelky mezi iráckou armádou a letouny USA a Británie jsou na denním pořádku v severním a jižním Iráku, kde spojenecké stroje dohlížejí na dodržování takzvaných bezletových zón. Ty Bagdád neuznává s tím, že je USA a Británie vyhlásily jednostranně bez schválení Radou bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám