Hlavní obsah

USA zabránily útoku na letadlo s vojáky směřující do Zálivu

Novinky, ČTK, The New York Times
WASHINGTON

Ve víru příprav na možnou válku v Iráku získaly Spojené státy důkazy o spiknutí za účelem útoku na americké letadlo najaté pro přepravu vojáků a válečného materiálu do oblasti Perského zálivu. Píše to pondělní internetové vydání The New York Times.

Článek

S odvoláním na vojenské a zpravodajské zdroje list na své internetové stránce uvádí, že se podařilo získat informace o konkrétních aeroliniích, konkrétním letišti v USA i přesném datu a době chystaného útoku, při němž mělo být výbuchem zlikvidováno letadlo s vojáky a výzbrojí, směřující do oblasti Perského zálivu. K odhalení došlo v uplynulých třech týdnech. Mluvčí Pentagonu odmítl informaci komentovat s tím, že ministerstvo "nediskutuje o žádných konkrétních zpravodajských údajích, které dostává".

Varovány byly přímo aerolinky

Podle The New York Times upozornilo ministerstvo obrany na nebezpečí přímo příslušnou civilní leteckou společnost, které se informace týkala, a obešlo jak policejní instance, tak federální úřad pro bezpečnost dopravy. Důvodem byla údajně snaha vyhnout se možnému riziku zdržení. Bezpečnostní složky příslušných aerolinií pak změnily datum i čas letu i jeho trasu, uvádí list, aniž upřesňuje, zda již doba chystaného útoku pominula.

Informovat bude webová stránka

Přes 90 procent vojáků mobilizovaných pro oblast Perského zálivu bude na místo dopraveno soukromými leteckými společnostmi najatými armádou. Komerční železnice a dopravní společnosti přepraví vojenská vozidla, palivo a potraviny. Zásobovací velitelství oznámilo, že spustí speciální chráněnou webovou stránku, na níž budou moci najatí přepravci nonstop získávat informace a varování.

Reklama

Výběr článků

Načítám