Hlavní obsah

USA uvažují kvůli Haiti o rezoluci OSN

WASHINGTON

Situace na Haiti spěje k občanské válce. Spojené státy proto zvažují, že požádají Radu bezpečnosti OSN o rezoluci, která by umožnila vyslat na Haiti mezinárodní mírové síly. Krok je závislý na souhlasu vlády a opozičních sil. Oznámil to ve středu anonymní zdroj z ministerstva zahraničí USA.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Haitská opozice odmítla v úterý plán na urovnání situace podporovaný Washingtonem a dalšími zeměmi. Nepřistoupila také na návrh prezidenta Jeana-Bertranda Aristida, že svolá na podzim předčasné volby.

Rebelové rovněž odmítají, aby prezident setrval v úřadě do skončení mandátu v roce 2006, a žádá jeho okamžité odstoupení. Aristides se obrátil na mezinárodní společenství a požádal o pomoc. Její povahu však neupřesnil.

Mírové síly ano, ale...

Francouzský prezident Jacques Chirac řekl, že jeho země je připravena zvážit vyslání svých mírových sil, pokud to schválí OSN. USA následně upozornily, že mezinárodní síly budou vyslány, aby podpořily dohodu, nikoli, aby nastolily pořádek.

Povstalci už ovládají polovinu země a ohrožují i hlavní město Port-au-Prince. Prezident Aristides varoval, že pokud povstalci vtrhnou do metropole, hrozí krveprolití. Nepokoje, které propukly počátkem února, si už vyžádaly desítky obětí.

Opusťte Haiti

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měl opakovat exodus lidí jako počátkem 90. let, kdy během politické krize zemi opustilo více než 40 tisíc lidí. Mluvčí Bílého domu Scott McClellan řekl, že každá loď s prchlíky by byla okamžitě vrácena.

Většina států již vyzvala své občany, aby co nejrychleji opustili zemi. Naposledy se k varování přidaly Austrálie a Velká Británie. Na Haiti je od úterý 50 amerických vojáků, kteří chrání velvyslanectví USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Povstalci obsadili polovinu Haiti

Pouhé dvě stovky haitských rebelů dokázaly v neděli večer obsadit druhé největší haitské město Cap Haitien. Nyní se chystají zaútočit přímo na metropoli....

Výběr článků

Načítám