Hlavní obsah

Úřady zatkly přes dvě desítky podezřelých z útoku v Tunisu

Tuniské úřady již zatkly více než 20 lidí podezřelých v souvislosti se středečním krvavým útokem na muzeum v centru Tunisu. Oznámil to mluvčí tuniského ministerstva vnitra. Při útoku, za nějž převzalo zodpovědnost radikální hnutí Islámský stát (IS), zahynulo 23 lidí, z toho 20 turistů, a téměř 50 osob bylo zraněno.

Foto: Anis Mili, Reuters

V katolické katedrále v Tunisu se konala smuteční mše za oběti útoku.

Článek

Ze zatčených bylo s útokem přímo spojeno deset podezřelých, uvedl mluvčí ministerstva podle agentury Reuters. Dodal, že vláda spustila rozsáhlou akci proti extremistům.

V katolické katedrále v Tunisu se v sobotu konala smuteční mše za oběti útoku. Zúčastnily se jí stovky lidí, včetně několika ministrů. V metropoli, kde úřady po útoku výrazně posílily policejní ostrahu, byl klid a pokračoval hudební festival s koncerty v centru města.

Den po útoku bylo zatčeno devět podezřelých. O dvou útočnících, kteří při masakru zahynuli, tuniské úřady tvrdí, že byli naverbováni v tuniských mešitách a v září odjeli do Libye, kde se podrobili výcviku v táboře radikálů.

Tuniská vláda masakr označila za teroristický útok na tuniskou ekonomiku, která se bez turistů neobejde. Prezident Kaíd Sibsí rozhodl rozmístit ve větších městech vojsko a úřady zpřísnily bezpečnostní opatření také kolem hotelů a míst často navštěvovaných turisty. Premiér Habíb Síd slíbil turistům zvláštní ochranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám