Hlavní obsah

Únosci z al-Kajdá uřízli hlavu dalšímu Američanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Američana Paula Johnsona, kterého unesla a zadržovala v Saúdské Arábii organizace s názvem al-Kajdá na Arabském poloostrově, jeho věznitelé v pátek zavraždili poté, co vypršelo ultimátum. Uvedla to televizní stanice al-Arabíja. Jak organizace uvedla na svých internetových stránkách, únosci Johnsonovi uřízli hlavu. Policie nalezla jeho tělo v Rijádu.

Foto: Pavel Čempěl

Na náměstí bude při vánočních trzích pro ty nejmenší k dispozici speciální poštovní schránka na dopisy pro Ježíška.

Článek

Použili tedy stejný způsob, jakým islámská extremistická skupina napojená na teroristickou síť al-Kajdá zavraždila začátkem května Američana Nicka Berga zajatého v Iráku. Jeho vraždu tehdy údajně provedl hledaný terorista abú Músá Zarkáví, na jehož hlavu USA vypsaly odměnu deset miliónů dolarů.

Únosci v úterý prohlásili, že zaměstnance zbrojařské firmy Lockheed Martin Paula Johnsona zabijí, pokud do pátku nebudou propuštěni věznění extrémisté z organizace al-Kajdá. Saúdskoarabská vláda odmítla s únosci vyjednávat a Washington se stejně vyjádřil v noci na pátek.

"Organizace Al-Káidy na Arabském poloostrově oznamuje, že uřízla hlavu americkému rukojmímu poté, co vypršelo ultimátum dané tyranům v Saúdské Arábii," uvádí organizace v prohlášení. "Udělali jsme, jak jsme slíbili. Zabili jsme ho za to, jak muslimové trpí pod americkými bojovými vrtulníky a raketami."

"Tohle je čin, který zahojí srdce věřících v Palestině, Afghánistánu, Iráku i na Arabském poloostrově," dodává prohlášení. "Podříznutý americký parazit usiloval o udržení a rozvoj (amerických zbrojních) systémů v Saúdské Arábii. S vůlí Alláha budeme pokračovat v boji proti nepřátelům... tento čin budiž pro ně lekcí, co se stane, pokud přijdou do naší země."

Hledalo ho 15 000 policistů

Ministr zahraničí USA Colin Powell v prohlášení zveřejněném ve Washingtonu vraždu Johnsona odsoudil jako "barbarský čin" a slíbil, že Spojené státy znásobí úsilí v boji proti terorismu. "Pokud jsou zprávy o panu Johnsonovi pravdivé, pak pochopitelně naprosto odsuzujeme tento barbarský čin, který dokazuje, s kým má svět tu čest v případě lidí, kteří někoho chladnokrevně podříznou," uvedl.

Policie nasadila do akce na záchranu Johnsona velké síly, celkem 15 000 příslušníků. Při pátrání po úkrytech použila také vrtulníky. Muž byl u koncernu Lockheed Martin zaměstnaný jako odborník na vrtulníky. Na islamistické internetové stránce se objevil i text ultimáta s fotografií uneseného, sedícího na židli se zavázanýma očima.

Saúdská Arábie v posledních týdnech zadržela a zabila řadu bojovníků při zákrocích proti al-Kajdá, která se přihlásila k odpovědnosti za sérii sebevražedných atentátů a útoků proti západním cizincům.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodina popraveného viní Bushovu vládu

Ze smrti amerického civilisty Nicholase Berga (26), jejž před kamerou sťal terorista Músá Zarkáví v údajné odvetě za týrání iráckých vězňů, viní zdrcená rodina...

Výběr článků

Načítám