Hlavní obsah

Únosci autobusu v Aténách se vzdali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Drama uneseného autobusu v Aténách po devatenácti hodinách skončilo. Dva únosci, kteří večer dali policii ultimátum - požadovali milión eur do čtvrtečního rána - krátce před půlnocí bez jediného výstřelu propustili zbylých šest rukojmí (čtyři muže a dvě ženy) a vzdali se policii. Závěr incidentu sledovali Řekové v přímém přenosu.

Foto: Václav Turek

Pavel Ryba & The Fish Man

Článek

Albánci Gaz Resuli a Both Murarati, oba čtyřiadvacetiletí, vystoupili s rukama nad hlavou. Byli ozbrojeni brokovnicemi a navzdory hrozbám u sebe neměli žádná výbušniny.

"Taška byla prázdná," sdělil policejní šéf Giorgos Angelakos. "Přitom nám říkali, že mají výbušniny, aby nám mohli ukázat,  jak vážná mohou způsobit (uneseným) zranění."

Za propuštění cestujících oba požadovali milión eur (asi 33 mil. Kč). Žádali o letadlo do Ruska, tím však jen chtěli zamaskovat, že jim jde o peníze a volnou cestu do Albánie.

Právě jejich zájem o letadlo do Ruska vedl k úvahám, že jde o občany Ruské federace. Situaci únoscům ztížilo, že řidič, jemuž se podařilo z autobusu uprchnout, si s sebou vzal klíčky od zapalování. 

Ranní výstřely

Oba muži přepadli linkový autobus společnosti KTEL v šest hodin ráno místního času na zastávce Pikermi, která je před nočním klubem. Záhy začali střílet do jeho podlahy. Padly nejméně dvě rány.

"Autobus stojí, policie ho obklíčila na zastávce 17 kilometrů od centra města. Jel na své pravidelné lince z Maratonu do Atén," řekl mluvčí policie.

Řidiči, průvodčímu z autobusu a jednomu z cestujících se podařilo uprchnout. Hned po přepadení vyskočili z oken. Policii následně sdělili, jak vypadá situace ve vozidle, i kolik je tam únosců.

Zatažené záclonky

Únosci stáhli všechny záclonky, aby nebylo vidět, co se uvnitř děje. Čas od času střílejí z oken autobusu do vzduchu. Podle policie nebyl nikdo zraněn.

Policie uváděla, že ozbrojenci mají také výbušniny.

"Zpočátku byli velmi klidní. Dovolovali nám používat mobilní telefony a kouřit. Nyní ale znervóznili," uvedla jedna z cestujících, která se představila jako Stella Matara, pro řecké rádio. 

Vydávali se za Rusy

"Chceme okamžitě řidiče, který by nás odvezl na letiště. Jinak zraníme cestující," citovalo jednoho z únosců řecké rádio Alpha. Muž se představil jako Hasan.

Novináři tvrdí, že se pachatelé sami identifikovali jako Rusové. Muži zákona ale uvádějí, že jde o Albánce. To potvrzovaly také první zprávy z místa, které uváděly, že únosci se snaží jen dostat domů.

Postupné propouštění cestujících

Krátce před polednem únosci propustili dva muže a dvě ženy. Jeden z nich - pětapadesátiletý rukojmí - musel záhy vyhledat lékařské ošetření. Podle doktorů má vážnou srdeční chorobu.

Kolem druhé odpoledne dali svobodu další části cestujících.

Hromadné únosy v Evropě

1999

  • 28.5.: 24letý Albánec unesl na severu Řecka autobus. Policie ho zabila. Zemřel i jeden z 9 rukojmích.
  • 14. 7.: Albánec unesl u řeckého přístavu Soluň autobus s 50 lidmi. O den později byl zabit.

2000

  • 15.5.: Ozbrojenec vnikl do školky v Hjelmelandu v Norsku. Zadržel 25 dětí a 10 dospělých. Nikdo nebyl zraněn. 
  • 31.5.: Psychicky narušený 39letý Tunisan zadržel ve školce v Wasserbilligu 49 dětí a 3 učitelky. Při policejní akci byl těžce zraněn.
  • 26.6.: Čech František Veselý unesl v řeckém přístavu Nauplion jachtu se Švýcary. Chtěl plout do Maroka. Při zásahu komanda byl zabit.
  • 4.11.: Ozbrojený 48letý Řek unesl autobus s více než 30 Japonci. Vzdal se policii.

2001

  •  22.-23.4.: Ozbrojenci zajali 120 rukojmí v hotelu Swisshotel v Istanbulu. Akcí protestovali proti útokům Rusů na Kavkaze. Druhý den se vzdali policii. 
  •  31.7.: 34letý Čečenec unesl 41 lidí v autobusu na trase z Něvinnomyssku do Stavropolu. Byl zabit a několik lidí zraněno.

2002

  • 11.3.: Sebevraždou skončilo drama 18 lidí v mrakodrapu v Amsterdamu. 59letý pachatel se zastřelil.
  • 18.11.: Ozbrojenec zajal 20 dětí ve škole v Barceloně. Chtěl milión eur. Policie ho zadržela.

2003

  • 25.4.: 17letý Libanonec unesl v Brémách autobus se 14 lidmi. Chtěl  osvobození 8 přívrženců al-Kajdá souzených v SRN. Nikdo nebyl zraněn.
  • 27.4.: Únos autobusu v Berlíně skončil dobře. 27letý LIbanonec za propuštění lidí žádal odchod Izraele z Palestiny. Vzdal se.

2004

  • 15.12.: Dva ozbrojení muži unesli na aténském předměstí autobus přepravující 26 osob.

Zdroj ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám