Hlavní obsah

Uniklé smlouvy Pfizeru budí rozruch

Společnost Pfizer čelí nové vlně kritiky poté, co americká organizace na ochranu spotřebitele Public Citizen zveřejnila uniklé smlouvy o dodávkách vakcín proti covidu-19, které firma uzavřela s několika státy.

Foto: Profimedia.cz

Logo firmy Pfizer na budově jejích laboratoří v Paříži. Ilustrační foto

Článek

Zejména některé chudší země v nich musely souhlasit s tvrdými podmínkami.

Není přitom zcela jasné, zda jdou požadavky Pfizeru dál než u ostatních výrobců vakcín, nebo zda měl americký farmaceutický gigant spíše smůlu, že unikly právě jeho nezačerněné dokumenty.

Public Citizen ke své říjnové zprávě připojila kontrakty Pfizeru s Evropskou komisí, USA, Británií, Albánií, Brazílií, Kolumbií, Chile, Dominikánskou republikou a Peru.

Třetí dávka od Pfizeru zvyšuje ochranu na 95,6 procenta, ukázala studie

Svět

Některé z těchto dokumentů na veřejnost unikly už dříve a v některých případech jde o návrhy, nikoliv o konečné verze.

Strany souhlasí, že existence arbitráže zůstane tajná
ujednání v uniklé smlouvě

Přesto jde o ojedinělý pohled na nezredigované dokumenty, jejichž detaily jinak s odvoláním na obchodní tajemství zůstávají tajné.

Hradba mlčení

Pozoruhodné například je, že některé smlouvy umožňují firmě měnit termíny dodávek bez jakékoliv penalizace, a například v dohodě s Brazílií a Kolumbií se přímo stanoví, že státy „budou souhlasit s jakoukoliv revizí“, podotýká zpráva.

„Smlouvy důsledně staví zájmy Pfizeru nad zájmy veřejného zdraví,“ řekl deníku The Washington Post (WP) Zain Rizvi, jeden z autorů zprávy. Smlouvy se liší, některé podmínky se však opakují.

Například závazek mlčenlivosti o detailech ujednání, který Pfizer hájí jako běžný „standard obchodních smluv“.

Počty nakažených v Británii rostou. Moc spoléháme na AstruZeneku, vysvětlují epidemiologové

Zahraniční

Z dokumentů mimo jiné vyplývá, že například případný spor mezi britskou vládou by nerozhodovaly veřejně britské soudy, ale v tajnosti tříčlenná arbitrážní komise řídící se mezinárodním obchodním právem.

„Strany souhlasí, že existence arbitráže zůstane tajná,“ píše se mj. v uniklé smlouvě.

K řešení sporů arbitráží řídících se newyorským právem se pak podle dokumentů zavázaly mj. Brazílie, Chile, Dominikánská republika, Kolumbie, Peru.

V případě sporu s EU by však věc řešily soudy řídící se belgickým právem, vyplývá z loňské smlouvy.

Požadavky Pfizeru a jeho partnerské firmy BioNTech na mlčenlivost šly v některých případech „mnohem dál“, než tomu bylo u ostatních výrobců vakcín, konstatovala už počátkem roku nevládní organizace Transparency International (TI).

Studie: Účinnost Pfizeru proti nákaze prudce klesá

Koronavirus

Takové tvrzení je ale těžké spolehlivě ověřit, neboť utajovaných detailů jiných obchodních kontraktů uniklo dosud jen velmi málo.

Ze 73 smluv, které dosud Pfizer po světě s vládami uzavřel, bylo každopádně oficiálně zveřejněno jen pět, a to se značným množstvím začerněného textu, konstatovala TI.

Dát do zástavy Grand Canyon

Značný rozruch vyvolala i opakující se klauzule, která některé státy zbavuje „imunity proti předběžnému zabavení jejich aktiv“ jako záruku, že vlády uhradí své závazky.

„Je to skoro, jako kdyby společnost žádala po Spojených státech, aby daly do zástavy Grand Canyon,“ podivoval se podle WP Lawrence Gostin, expert na zdravotnické právo z Georgetownské univerzity.

Pfizer: Vakcína je bezpečná a účinná pro děti od pěti let

Koronavirus

Požadavek se týkal Brazílie, Dominikánské republiky, Chile či Kolumbie.

Zabavení části Amazonského pralesa či pokladů předkolumbovského umění ale podle ujištění Pfizeru nehrozí.

„V rámci dvoustranných jednání nemá společnost Pfizer v úmyslu zasahovat do diplomatických, vojenských nebo kulturně významných aktiv jakékoliv země.“

Reklama

Výběr článků

Načítám