Hlavní obsah

UNICEF: svědectví o dětské prostituci v ČR opravdu existují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA

Spor o údajnou dětskou prostituci v česko-německém pohraničí stále pokračuje. Po kampani v médiích v obou státech se v pondělí rozhodl Dětský fond OSN (Unicef) zveřejnit podrobné informace o studii, konkrétně o tzv. "dodavateli" informací a rozsahu průzkumu.

Foto: Jiří Cysař

Chrám sv. Bartoloměje

Článek

Unicef tvrdí, že zpráva publikovaná minulý týden vychází z konkrétních poznatků nevládní organizace KARO působící v Chebu. Ta od roku 1996 na obou stranách česko-německé hranice poskytuje sociální pomoc ženám i dětem, které se živí prostitucí, a zabývá se také prevencí AIDS.

Ke zpracování studie byly přitom použity rozhovory se stovkou dospělých prostitutek, jedenácti sociálními pracovníky, deseti policisty, padesáti celníky a čtyřiceti dětmi a mladistvými ve věku 6 - 17 let, jež se stali oběťmi sexuálního zneužívání.

Česká policie přitom v loňském roce vyšetřovala sedm případů komerčního sexuálního zneužívání dětí.

Spáchán trestný čin?

Česká strana má zatím k dispozici pouze několikastránkový výtah ze sporné zprávy. Aby mohla důkladně prostudovat plné znění textu musí jej vnitro nejprve zakoupit.

Ministerstvo vnitra se dnes navíc oznámilo, že prověří, zda Karo nespáchala trestný čin. "Zaměříme se mimo jiné na prověření skutečností, zda ze strany pracovnic Karo nebyl spáchán trestný čin 'nepřekažení trestného činu'," řekl šéf odboru bezpečnostní politiky Michal Mazel. Takového činu se totiž podle něj dopustí člověk, který se o přípravě trestného činu pohlavního zneužívání "hodnověrným způsobem" dozví a nezabrání jeho spáchání či dokončení. Přitom překazit takový trestný čin lze jeho včasným oznámením státnímu zástupci nebo policii, řekl Mazel.

Vše je prý nadsazené

Vnitro označilo dosud známé informace obsažené ve zprávě za "přehánějící, nadsazené a neodpovídající skutečné realitě". I přesto se chce při jejím prostudování zaměřit na údaje, které by mohly napomoci v prošetřování konkrétních trestných činů týkajících se dětské prostituce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám