Hlavní obsah

Ukrajinský prezident po smrti Šyšova nařídil chránit Bělorusy

Novinky, drk
Kyjev

Den po nalezení oběšeného běloruského disidenta Vitalije Šyšova v kyjevském parku nařídil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým bezpečnostním složkám, aby perzekvovaným běloruským uprchlíkům zajistily potřebnou ochranu. Ukrajinská policie smrt vyšetřuje jako úkladnou vraždu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Každý Bělorus, který se může stát terčem zločinců v souvislosti se svými politickými postoji, musí dostat speciální a spolehlivou ochranu,” uvedl Zelenskyj v prohlášení na svých webových stránkách.

Ukrajinský prezident nařídil ministrovi vnitra a šéfovi bezpečnostních složek, aby přišli s jasným návodem, který odhalí potenciální bezpečnostní rizika a vytvoří systém, který na ně zvládne reagovat.

Oběšený běloruský aktivista měl na těle zranění

Evropa

Zpráva naznačuje, že byl ustanoven seznam běloruských disidentů, u nichž bezpečnostní složky provedou potřebná opatření, aby jim zajistily bezpečný pobyt na území Ukrajiny.

Foto: ČTK/AP

Běloruský aktivista Vitalij Šyšov

Za smrtí by mohla stát běloruská KGB

Zelenskyj tímto krokem reaguje na smrt 26letého Vitalije Šyšova, který vedl nevládní organizaci Běloruský dům na Ukrajině (BHU). V pondělí si šel zaběhat, ale už se nevrátil. Nalezen byl v jednom z kyjevských parků, oběšený a se zraněními na těle.

Šéfa ukrajinské organizace, která pomáhá uprchlým Bělorusům, našli oběšeného v parku

Evropa

Ukrajinská policie začala případ vyšetřovat jako úkladnou vraždu. Prověří všechny verze, včetně té, že je to vražda, která se maskuje sebevraždou.

Jeden ze Šyšovových kolegů, Jurij Ščučko, řekl, že příslušníci ukrajinských bezpečnostních sil a policisté varovali aktivisty organizace BHU před hrozbami.

„Řekli nám, že bychom si měli dávat pozor, protože síť běloruské KGB je aktivní a možné je všechno,“ uvedl. Sama BHU uvedla, že byla varována před provokacemi i před možnými únosy a vraždami.

Reklama

Výběr článků

Načítám