Hlavní obsah

Oběšený běloruský aktivista měl na těle zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Běloruský aktivista Vitalij Šyšov, jenž byl nalezen ráno oběšený v kyjevském parku nedaleko svého domu, měl na těle povrchová zranění. Není však zatím jasné, zda souvisela s případným pádem při běhání, nebo mu je způsobil neznámý útočník. Policisté řeší, zda šlo o sebevraždu nebo vraždu, které měla vypadat jako sebevražda, uvedla stanice BBC.

Foto: RBC-ukraine, Reuters

Běloruský aktivista V. Šyšov

Článek

O povrchových zraněních na těle oběti informoval v úterý v Kyjevě náčelník ukrajinské národní policie Ihor Klymenko.

„Byly u něj zjištěny škrábance, sedřená kůže na nosu, na levém koleni a na hrudi,” uvedl Klymenko podle listu Ukrajinska pravda. Dodal, že Šyšov měl také lehké poranění na levé straně horního rtu.

Nic z Vitalova chování nenaznačovalo, že by se chtěl zabít. Nezanechal ani žádnou poznámku nebo vzkaz. Byli jsme to ráno spolu a šel si ven prostě zaběhat.
Bažena Žoludzová, přítelkyně Vitalije Šyšova

Zdůraznil, že vyšetřování teprve ukáže, zda jsou povrchová zranění následkem pádu při joggingu, či zda se jedná o poranění způsobená bitím.

O zraněních na obličeji Šyšova, jenž pomáhal na Ukrajině běloruským uprchlíkům, informoval i jeden jeho kolega Jurij Ščučko. Ten s odvoláním na policii řekl, že měl Šyšov stopy zranění v obličeji. Naznačil, že byl bit.

Kulhánek: Je čas na další sankce proti Lukašenkovu režimu

Domácí

Ščučko dodal, že příslušníci ukrajinských bezpečnostních sil a policisté soukromě varovali aktivisty organizace Běloruský dům na Ukrajině (BHU), v níž působil Šyšov, před hrozbami.

„Řekli nám, že bychom si měli dávat pozor, protože síť běloruské KGB byla aktivní a možné je všechno,“ uvedl. Sama BHU uvedla, že byla varována před provokacemi i před možnými únosy a vraždami.

Šéfa ukrajinské organizace, která pomáhá uprchlým Bělorusům, našli oběšeného v parku

Evropa

Šyšov si šel 2. srpna večer zaběhat a už se nevrátil. Byl nalezen oběšený. Policisté zajistili na místě jeho telefon i osobní věci. Žádají lidi, aby poskytli jakékoli informace o posledních týdnech jeho života, o stavu jeho mysli a případných výhrůžkách.

Verzi o sebevraždě také odmítla Šyšovova přítelkyně Bažena Žoludzová: „Nic z Vitalova chování nenaznačovalo, že by se chtěl zabít. Nezanechal ani žádnou poznámku nebo vzkaz. Byli jsme to ráno spolu a šel si ven prostě zaběhat," uvedla ¨pro agenturu AP s tím, že si nedávno všiml lidí, kteří jej měli údajně sledovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám