Hlavní obsah

Ukrajinská tajná služba zadržela špičky sekty dohnalitů, jsou mezi nimi Češi

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinská tajná služba SBU v pondělí provedla razii v ženském a mužském „klášteře” sekty dohnalitů v Bruchnovyči u Lvova. Ukrajinská pravověrná řeckokatolická církev (UPŘKC), kterou založil český duchovní Antonín Dohnal, není na Ukrajině uznávaná. Podle západoukrajinské agentury Halnet bylo zadrženo nejméně pět osob včetně tří českých občanů, kteří byli vyhoštěni z Ukrajiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Zátah na dohnality u Lvova

 
Článek

Zadržení několika lidí ze sekty dohnalitů potvrdil Ukrajinské pravdě vysoký představitel lvovské tajné služby SBU. Oficiální vyjádření vydá tajná služba během úterý. Mezi zatčenými je vladyka UPŘKC, který byl  převezen do vazební věznice ve Lvově.

Představitel tajné služby potvrdil, že šlo o rozsáhlou operaci, jejímž cílem bylo dopadnout vedení dohnalitů, a proto se jí zúčastnilo několik desítek příslušníků SBU.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zástupce neuznané církve uvedl, že bylo zadrženo pět lidí, dva biskupové a jeden kněz byli vyhoštěni, další dva jsou zadržováni tajnou službou SBU.

Ministerstvo  zahraničí potvrdilo, že byl na Ukrajině zadržen jeden občan za pokus o nedovolené překročení státní hranice mezi Ukrajinou a Polskem mimo hraniční přechod. Zadržení dalších občanů zatím potvrzeno nebylo. Ministerstvo prostřednictvím generálního konzulátu ve Lvově zjišťuje podrobnosti, zda mezi zadrženými nebyli další Češi.

Záběry Eliáše Antonína Dohnala

Sestry vynášeli za nohy

Podle žen z kláštera si agenti SBU při zásahu počínali brutálně. „Dvě stě maskovaných mužů s pistolemi a samopaly vtrhlo do kláštera. Brutálně pochytali sestry a násilně je vynášeli za ruce a nohy. Žádnými oficiálními dokumenty se útočníci neprokázali," uvedla jedna ze členek sekty, která se v anonymním úterním svědectví pro ČTK označila za řádovou sestru.

Video ze zásahu v sídle sektářů zveřejnené gloria.tv ale žádné násilí nepotvrzuje.

Nepřímo obvinila z podílu na razii oficiální ukrajinskou řeckokatolickou církev.

Sídlo sekty se nachází v obci Bruchnovyči u Lvova a obývají ho příslušníci z České republiky, Slovenska a Ukrajiny.

Sporný vůdce sekty 

Zakladatel sekty, devětašedesátiletý Eliáš Antonín Dohnal byl vysvěcen na římskokatolického kněze počátkem 70. let a působil mimo jiné ve Slušovicích na Zlínsku. V roce 2008 byl bez vědomí římskokatolických autorit vysvěcen na biskupa a na základě tohoto přestupku exkomunikován. „Patriarchou“ samozvaného Byzantského katolického patriarchátu, založeného ve Lvově, je od dubna 2011.

Podle informací ukrajinských katolických médií exkomunikovala Dohnalova komunita v roce 2011 z římskokatolické církve všechny světové biskupy, tehdejšího papeže Benedikta XVI. a posmrtně i jeho předchůdce na papežském stolci Jana Pavla II.

Sekta brojí proti demokratickým pořádkům, globalizaci a homosexualitě a podle kritiků šíří na Ukrajině ruskou propagandu.

V roce 2011 byl Dohnal krátce vězněn za účast v potyčce soupeřících řeckokatolických komunit, při níž při rvačce zranil ženu. O rok později lvovský městský soud rozhodl o jeho vyhoštění z Ukrajiny. Duchovní, který má český pas, se ale rozhodnutí odmítl podřídit. Kde se nyní nachází, není známo. Není ani jasné, zda je mezi zatčenými.

Reklama

Výběr článků

Načítám