Hlavní obsah

Ukrajinská hraniční zeď „proti agresi“ měla být příští rok hotová. Ale rozkradli ji

Právo, ama
Ukrajina

Ambiciózním projektem, který vznikl na vlně revolučního nadšení, se měla stát zeď mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle tvrzení politiků měla neprodyšně uzavřít hranici mezi znepřátelenými státy a „ochránit Ukrajinu před agresorem“. Po třech letech se však podle Deutsche Welle podařilo realizovat pouze zhruba 15 procent stavebních prací, ačkoli dokončení se chystalo už v příštím roce.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle zástupce vedení ukrajinské pohraniční služby Oleha Slobodjana byl projekt o dva roky prodloužen. Z plánovaných čtyř miliard hřiven (zhruba stejně v korunách) totiž zatím bylo vyčleněno jen necelých 700 miliónů.

I jejich část se ale rozkutálela a po osmi měsících vyšetřování Národní protikorupční úřad (NABU) zadržel tento měsíc šest osob pro podezření ze zpronevěry více než 16 miliónů. Jsou mezi nimi pracovníci pohraniční služby i správci objektu. Projekt přitom společně vypracovaly tajná policie SBU, pohraniční služba a ministerstvo obrany a kvůli utajení aktivisté nesmějí nahlížet do dokumentace.

Poslankyně z frakce Samopomič Olena Sotnyková tvrdí, že byla šokována, když se pokusila o inspekci objektu, kolem něhož byl velký propagandistický humbuk. Podle ní „stavba epochy“, jak objekt označovalo vedení země, představuje ve skutečnosti vyrytou jámu a zelený síťový plot. Nestačila se přitom prý divit, když zjistila, s jakými částkami se počítá na rytí jam a zasévání trávy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám