Hlavní obsah

Ukrajina má vládu, v jejím čele stojí Janukovyč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajina má pravděpodobně novou vládní koalici. Proruská Strana regionů, v jejíž čele stojí Viktor Janukovyč, se spojila se socialisty a komunisty.

Článek

Novým premiérem by se měl stát právě Janukovyč, jehož strana sice zvítězila ve volbách, ale dlouho se zdálo, že vznikne takzvaná oranžová koalice ze stran, jejichž vůdci stáli v čele "oranžové" revoluce.

Po čtvrteční volbě lídra socialistů Olexandra Moroze do čela ukrajinského parlamentu se však koalice socialistů se dvěmi oranžovými stranami prakticky rozpadla. Vůdkyně opozičního Bloku Julie Tymošenková, která stála v čele revoluce spolu se současným prezidentem Viktorem Juščenkem, po volbě Moroze vyzvala prezidenta, aby rozpustil parlament, protože koalice se rozpadla.

Zřejmě to však nebude nutné a Janukovyč by se mohl stát premiérem již v úterý, kdy by měl parlament opět zasedat.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajině povládne oranžová koalice

Představitelé prozápadně orientovaných stran na Ukrajině se tři měsíce po volbách dohodli na vytvoření vládní koalice. Oznámili to v úterý šéfové stran Naše...

Výběr článků

Načítám