Hlavní obsah

Úder na Sýrii? Trump zatím nemá přesný plán, oznámil Bílý dům

Americký prezident Donald Trump zatím nestanovil přesný časový plán úderu na Sýrii, kterým pohrozil v odvetě za údajný chemický útok spáchaný syrským režimem. Podle agentury Reuters to dnes uvedla mluvčí Bílého domu s tím, že prezident zvažuje řadu možných reakcí, mezi nimiž nejsou pouze ty vojenské.

Foto: Reuters

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová během tiskového brífinku k možnému útoku na Sýrii

Článek

Trump vyvolal napjatá očekávání dřívějším výrokem na Twitteru, když vyzval Rusko, aby se připravilo na americký útok v Sýrii. „Podle prezidenta je za tento útok chemickými zbraněmi odpovědná Sýrie a Rusko,” uvedla Trumpova mluvčí Sarah Sandersová k sobotnímu útoku v syrské Dúmě.

Dodala, že Rusko podle Trumpa nehraje pozitivní roli v řešení syrského konfliktu, Trump však prý doufá, že se to změní.

Možnosti reakce řešil ve středu Trumpův bezpečnostní tým, jehož zasedání vedl viceprezident Mike Pence. Jasné závěry však podle Sandersové nepadly. Na stole je celá řada možností včetně nevojenských, raketové údery zmíněné v Trumpových tweetech jsou jen jednou z nich, dodala mluvčí.

Ministr obrany James Mattis ve středu potvrdil, že armáda je připravena navrhnout možnosti vojenských úderů. Zatím se však stále shromažďují zpravodajská data o údajném chemickém útoku v Dúmě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám