Hlavní obsah

Udělte jim lekci, nevolte Merkelovou ani další nepřátele, vyzval Erdogan Turky v Německu

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval turecké voliče v Německu, aby ve volbách udělili politickým stranám lekci a aby nevolili kancléřku Angelu Merkelovu a další „nepřátele Turecka”. Volby do Spolkového sněmu (Bundestagu) se v Německu konají 24. září.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan se v pátek nechal slyšet, že hlavní příčinou současného napětí mezi Berlínem a Ankarou je boj o voliče. Turci s volebním právem by proto podle něj neměli dávat hlas „nepřátelům Turecka”.

K nepřátelům prezident řadí Merkelovou, socialistu Martina Schulze i Zelené, mezi jejichž významné představitele patří i poslanec Cem Özdemir. Ten je sám tureckého původu, zároveň patří mezi Erdoganovy kritiky. Erdogan dále uvedl, že Německo porušuje normy Evropské unie.

V Německu je podle agentury Reuters zhruba milión tureckých voličů. Předvolební průzkumy dávají největší šanci na vítězství kancléřčině křesťansko-demokratické koalici CDU/CSU, která má nyní šanci získat 39 procent hlasů. Schulzovým sociálním demokratům (SPD) průzkumy slibují o 16 procentních bodů méně.

Reklama

Související články

V Turecku zatkli režiséra filmu o Erdoganovi

V Turecku ve čtvrtek zatkli režiséra Aliho Avciho, podezřelého ze spojenectví s duchovním, jemuž Ankara přičítá zosnování loňského neúspěšného puče. Avci...

Výběr článků

Načítám