Hlavní obsah

Údajný ruský hacker Nikulin se v USA pokusil o útěk

Aktualizováno

Kalifornský soud odložil ve středu rozhodnutí o případné vazbě pro údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Rozhodnutí bylo odloženo poté, co prokurátor oznámil, že se Nikulin pokusil podle ochranky o útěk, napsala agentura Bloomberg. Učinit tak měl už minulý týden.

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Článek

Nikulin byl ve středu dopraven do soudní síně v poutech. Dozorci to zdůvodnili jeho agresivním chováním. Uvedli, že se ve vazbě choval „vzdorně“, nechyběly dokonce fyzické konfrontace.

Zpráva agentury Bloomberg uvádí, že Nikulin měl 30. března podstoupit lékařskou prohlídku. Prý se ale vzpouzel a došlo na potyčku, po které se pokusil o útěk. Ze zprávy agentury však jednoznačně nevyplývá, že se to stalo týž den.

Nikulinova advokátka před středečním soudem žádala, aby Nikulinovi pouta odebrali, protože je její klient „nevinný obžalovaný a má právo na zacházení s úctou a důstojností”. Obhajoba také zpochybnila Nikulinovu zdravotní a duševní způsobilost pro další řízení.

Soud měl ve středu rozhodnout o případné vazbě a možné kauci. Kdy bude stanoven nový termín soudního jednání, zatím není jasné.

Podle svědků Nikulin předstoupil před soud v nedobrém stavu, byl pohublý a bledý. Jednání sledoval pozorně a choval se klidně bez známek agresivity. Na dotaz soudkyně po výši jeho majetku Nikulin odpověděl, že v USA žádný nemá. Jednání trvalo jen krátce a Rus mluvil prostřednictvím tlumočnice.

Přes rok v české vazbě

Nikulin už jednou u soudu v USA byl. Při prvním bleskovém slyšení v San Francisku minulý pátek řekl, že se cítí nevinen. Spojené státy jej podezřívají z útoku na tři technologické firmy, měl jim odcizit osobní údaje o více než 100 miliónech uživatelů. Spekuluje se i o jeho zapojení do ovlivňování voleb v USA.

V případě, že bude odsouzen, hrozí mu více než 30 let vězení a pokuta přes milión dolarů.

BEZ KOMENTÁŘE: Dopadení hackera v PrazeVideo: Policie ČR

Čeští policisté Nikulina zadrželi loni 5. října v Praze, od té doby byl ve vazbě. Minulý týden ho Česko po rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána vydalo do USA, za což Spojené státy poděkovaly. Rusko, které o vydání mělo rovněž zájem, naopak krok ostře odsoudilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám