Hlavní obsah

Údajný bin Ládin: odsouzený Moussaoui je bez viny

– DUBAJ

Muž, který se představuje jako vůdce teroristické sítě al-Kajdá Usáma bin Ládin, v intenetové zvukové nahrávce tvrdí, že Zacarias Moussaoui neměl nikdy nic společného s útoky na USA z 11. září 2001. Uvedly to v úterý večer světové agentury. Moussaoui byl přitom jako jediný ve Spojených státech za podíl na atentátech odsouzen.

Článek

Údajný bin Ládin svoje prohlášení zveřejnil na internetové stránce, kterou al-Kajdá často používá. Hlas muže hovořícího na asi pětiminutovém záznamu prý zní jako hlas bin Ládina, ale jeho autentičnost se zatím nepodařilo potvrdit.

V prohlášení domnělý bin Ládin tvrdí, že úkoly 19 pachatelům teroristických atentátů z 11. září 2001, při nichž zahynulo na 3000 lidí, přidělil on osobně.

"Pravda je taková, že Moussaoui neměl nic společného s událostmi z 11. září. Jsem si jist tím, co říkám, protože jsem to byl já, kdo svěřil 19 bratrům...útoky," uvedl údajný bin Ládin. Moussaoui se podle něj k útokům přiznal až po čtyř a půl roku trvajícím nátlaku v amerických věznicích. Jeho přiznání je neplatné, sdělil hlas.

Byl proces s teroristou fraška?

Sedmatřicetiletý francouzský občan Moussaoui je jediným člověkem, který byl v USA v souvislosti s uvedenými útoky odsouzen, a to na doživotí. [celá zpráva]

K plánování atentátů se původně přiznal. Uvedl, že sám se jich nezúčastnil, protože byl několik týdnů předtím zadržen. Po vynesení rozsudku 4. května doznání zase odvolal s tím, že si všechno jen vymyslel.

Letos jde tedy patrně již o třetí bin Ládinův "vzkaz" světu prostřednictvím audionahrávky. Poprvé se vůdce al-Kajdy ozval v lednu, kdy hrozil dalšími útoky na USA. [celá zpráva] Podruhé v březnu kritizoval USA a Evropu za to, že přestaly financovat palestinskou správu. [celá zpráva] Na videonahrávce se ale bin Ládin naposledy objevil v říjnu 2004.

Reklama

Související články

Usáma se znovu ozval a hrozí Spojeným státům

Jen několik dní poté, co agentury připomněly, že Usáma bin Ládin o sobě nedal už přes rok vědět, se vůdce al-Kajdá ozval. V nahrávce opět pohrozil Spojeným...

Bin Ládin: Živého mě nikdy nedostanou

Jedenáctiminutové lednové prohlášení Usámy bin Ládnina zveřejnili v plném znění na svých internetových stránkách islamisté. Šéf al-Kajdá v něm obvinil americké...

Výběr článků

Načítám