Hlavní obsah

Turecko nebude trestat manželskou nevěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecký parlament v neděli schválil klíčovou reformu trestního zákoníku. Ankara tak odstranila poslední překážku v přibližování k Evropské unii, jejímž členem se chce v budoucnu stát. Trestní zákoník nestanoví žádný trest za manželskou nevěru, jak vyžadovala Evropská komise .

Foto: Jiří Smutný

Na školních schodech jako před 50 lety

Článek

Původní návrh článku, podle něhož byla nevěra trestným činem a který byl příčinou dvoutýdenní krize mezi Tureckem a Evropskou unií, není v reformě zahrnut.

Mimořádné zasedání parlamentu bylo provázeno výtkami nejsilnější opoziční Lidové republikánské strany vůči premiéru Erdoganovi. Vinila ho, že zavinil krizi mezi Ankarou a EU, když připustil, aby poslanci jeho strany usilovali o trestnost manželské nevěry.

Lidová republikánská strana se před projednáváním reformy před dvěma týdny dohodla s Erdoganovou vládní Stranou spravedlnosti a rozvoje, že otázka nevěry nebude do reformy zahrnuta, ale radikální poslanci ze Strany spravedlnosti a rozvoji, reformu zablokovali. Chtěli nevěru trestat.

Opozice také kritizuje to, že reforma bude uváděna do praxe ve třech etapách. Oznámila, že se obrátí na ústavní soud, aby zrušil klauzuli oddalující až do roku 2007 penalizaci znečišťování životního prostředí.

Evropská komise má 6. října předložit hodnotící zprávu k Turecku, na jejímž podkladě bude unie 17. prosince rozhodovat o tom, zda s Ankarou zahájí vstupní rozhovory. EK dala najevo, že bez schválení reformy přibližující turecké trestní právo evropským standardům nelze počítat se "zelenou" pro zahájení rozhovorů.

Anketa

Měly by být nevěra ze zákona trestná?
Ano
42,7 %
Ne
57,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 239 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Trestání cizoložství vzdaluje Turecko Unii

Evropská komise v pondělí pohrozila Turecku, že nezahájí jednání o jeho vstupu do Evropské unie, nepřijme -li Ankara nový trestní zákoník. "Pokud nový trestní...

Výběr článků

Načítám