Hlavní obsah

Turecká policie zatkla sedm podezřelých

Právo, CNN, Novinky, DPA, ČTK, Dana Braunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Turecká policie zatkla několik osob v souvislosti se čtvrtečními teroristickými útoky proti dvěma britským objektům, které si vyžádaly 27 mrtvých a 450 zraněných. Potvrdil to v pátek turecký ministr zahraničí Abdullah Gül na společné tiskové konferenci se svým britským protějškem Jackem Strawem v Istanbulu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vzdělávací seminář "Mýty a fakta o schizofrenii" vedl PhDr.Martin Halíř, zástupce ředitele o.s.Péče o duševní zdraví Pardubice".

Článek

Gül se však nevyjádřil k informaci listu Hürriyet, podle níž je zadržených sedm a že pachatelé sebevražedných úderů na istanbulský britský konzulát a banku HSBC byli identifikováni jako turečtí občané.

"Několik lidí bylo zatčeno. Myslím však, že je zatím předčasné poskytovat další informace," prohlásil Gül, který je přesvědčen, že policie atentát brzy vyšetří.

"Plánují se další teroristické akce," uvedlo britské ministerstvo zahraničí stručně ve zprávě pro tisk.

Podle citovaného deníku měli za volanty smrtících vozů sedět Azad Ekinci a Feridun Ugurlu, jejichž jména padla již v souvislosti se sobotním atentátem. Měli to být právě oni, kdo přivezl k istanbulským synagógám 400kilogramové nálože. Před měsícem měli odcestovat do Dubaje a tajně se pak vrátit do Turecka. Oba přitom již delší dobu figurovali na seznamech místních extremistů a mají za sebou výcvik v Íránu a Pákistánu.

Zostřená bezpečnostní opatření

Istanbulské atentáty intenzivně vyšetřuje zvláštní protiteroristická jednotka, které pomáhá také šestnáctičlenná skupina britských expertů.

Jména většiny obětí jsou již známa. Podle Strawa jsou mezi nimi čtyři britští občané, včetně konzula Rogera Shorta. Ostatní identifikovaní mrtví byli turečtí státní příslušníci, zbývá však ještě zjistit jména tří obětí. Kromě toho mají vyšetřovatelé k dispozici části neidentifikovaných těl, které možná patřily sebevražedným atentátníkům. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi útoků byli občané ČR.

Turecké bezpečnostní byly mezitím uvedeny do stavu nejvyšší pohotovosti. U veřejných budov, ale i mešit, synagog či letišť a sídel zahraničních institucí byla zesílena ostraha, v níž policii vypomáhají příslušníci armády.

Zahraniční mise omezily činnost

V centru Istanbulu, u zastupitelských úřadů mnoha západních zemí, neparkují od čtvrtečního odpoledne žádná auta a je zde přerušen provoz. Německý generální konzulát stejně jako australský omezily služby. Americký, stejně jako belgický a rakouský, zůstávají uzavřeny.

Francouzský generální konzulát fungoval normálně. Také generální konzulát ČR v Istanbulu poskytuje služby neomezeně a jeho ostraha je standardní, řekl ČTK jeho šéf Ivo Svoboda.

České ministerstvo zahraničí včera vyzvalo občany ČR, kteří míří do Istanbulu, aby respektovali pokyny místních orgánů a dbali na svou bezpečnost.

Anonymní telefonát

K atentátům se včera telefonicky přihlásila islámská extremistická organizace Fronta Východních islámských nájezdníků (IBDA-C). Neznámý muž uvedl pro tureckou tiskovou agenturu Anatolia, že skupina jednala ve spolupráci s organizací al-Kajdá.

Při čtvrtečních teroristických útocích v Istanbulu zahynulo přinejmenším 27 lidí, mezi nimi britský generální konzul, a na 450 dalších bylo zraněno. Útoky byly zaměřeny proti britským cílům, jeden proti bance HSBC a druhý proti britskému konzulátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám