Hlavní obsah

Trump ukázal vlídnou tvář. V Texasu se setkal s lidmi postiženými bouří Harvey

Prezident Donald Trump s první dámou USA Melanií v sobotu přiletěli do Texasu, kde se setkali s oběťmi tropické bouře Harvey i s lidmi, kteří jim v nesnázích pomáhají. Prezidentský pár navštíví také sousední stát Louisiana. Katastrofická bouře vyvolala rozsáhlé záplavy a Trumpovu administrativu vystavila podle agentury Reuters dosud nejobtížnější domácí krizi.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump v centru pro lidi postižené bouří Harvey

Článek

Trump v černé bundě a bez kravaty přistál za doprovodu manželky na Ellingtonově letecké základně v Houstonu. Melania Trumpová, která se po úterní návštěvě Texasu stala terčem posměšků kvůli svým jehlovým podpatkům, se tentokrát vybavila baseballovou čepicí s nápisem Texas a neformálním oblečením.

Na letišti návštěvu z Bílého domu přivítal texaský guvernér Greg Abbott. Trumpa rovněž doprovázejí čtyři členové jeho kabinetu včetně ministryně školství Betsy DeVosové.

Prezident novinářům po setkání s oběťmi v jednom z houstonských středisek poskytujících nouzové přístřeší obětem bouře řekl, že viděl „hodně lásky“ a také „hodně štěstí“. Trump se tam zvlášť setkal s dětmi, s nimiž si povídal. Jednoho chlapce pohladil a plácl si s ním a jednu dívku zvedl a políbil.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump a jeho manželka Melanie v Houstonu zavítali do centra pro lidi postižené bouří Harvey

Trump a Abbott se rovněž zastavili u stolu obsypaného hračkami a knihami z humanitární pomoci a pohovořili s jednou rodinou. Trump dokonce pomáhal s podáváním oběda. Párky v rohlíku z bílých nádob s logem Červeného kříže obětem podával s hygienickými rukavicemi na rukou. Některým lidem pózoval pro společné fotografování.

Americký prezident příležitosti využil k tomu, aby znovu vyzdvihl „fantastickou“ spolupráci federálních, státních a místních úřadů. „Je tu spousta vody, ale už odtéká,“ poznamenal Trump.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump a jeho manželka Melanie v Houstonu zavítali do centra pro lidi postižené bouří Harvey

Americký Červený kříž tento týden uvedl, že ubytování v texaských nouzových přístřeších využilo 17 tisíc lidí.

„Pomůžeme vám dostat se z toho. Pomůžeme vám při obnově. Budeme vás podporovat dnes, zítra i pozítří,“ vzkázal Trump obětem záplav ještě před svou sobotní cestou ve svém týdenním rozhlasovém poselství.

V úterý Houston vynechali

Během úterní cesty Trumpovi Houston vynechali, neboť prezident nechtěl, aby jeho návštěva zatížila chod záchranných prací. Za to, že se nejhůře zasažené oblasti vyhnul, však byl také kritizován. Během návštěvy texaských měst Corpus Christi a Austin se s oběťmi nesetkal.

Sobotní návštěva je pro Trumpa příležitostí ukázat obětem nejhorší bouře v Texasu za posledních 50 let svou vlídnější a empatičtější stránku. V Louisianě pak navštíví město Lake Charles, které bouře zasáhla později během týdne.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump a jeho manželka Melanie v Houstonu zavítali do centra pro lidi postižené bouří Harvey

Tropická bouře, která se původně na pevninu přihnala jako hurikán, přinutila více než milion lidí k opuštění domovů. Podle aktuální bilance obětí si vyžádala nejméně 43 mrtvých. Zatím poslední obětí je podle agentury AP starší žena, která byla nalezena ve svém zaplaveném domě v texaském městě Port Arthur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám