Hlavní obsah

Trump si věří i na volby za dva roky. Nevidím nikoho, kdo by mě mohl porazit, řekl

Šéf Bílého domu Donald Trump je plně odhodlán kandidovat v amerických prezidentských volbách v listopadu 2020 a neví o nikom, kdo by ho mohl porazit. Prohlásil to v rozhovoru se známým britským televizním moderátorem Piersem Morganem. Americký prezident se svým záměrem ucházet se o další mandát nijak netají. Do přípravy na příští volby se pustil v podstatě okamžitě po své loňské lednové inauguraci.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Rozhovor, který Trump poskytl Morganovi v pátek během své návštěvy Británie, zveřejnil v neděli britský bulvární list The Mail on Sunday. Na otázku, zda plánuje kandidaturu v následujících prezidentských volbách v roce 2020, Trump odpověděl: „Mám to plně v úmyslu. Zdá se, že si to všichni přejí.“

Dodal přitom, že nezná žádného demokrata, který by nad ním mohl zvítězit. „Nevidím nikoho takového. Znám je všechny a nikoho takového nevidím,“ prohlásil.

Trumpův volební štáb letos v únoru oznámil, že prezident shromáždil na novou volební kampaň v průběhu loňského roku 22 milionů dolarů. Prezident si prý již také vybral šéfa volebního týmu, který mu má pomoci zajistit setrvání v Bílém domě další čtyři roky. Tým má vést politický stratég a počítačový expert Brad Parscale, který představoval klíčovou podporu pro Trumpovo vítězství i v roce 2016.

V rozhovoru se Trump vyjádřil také ke svému pátečnímu setkání s britskou královnou Alžbětou II. na hradě Windsor. „Je to neuvěřitelná žena, je tak bystrá a krásná, a když říkám krásná, myslím tím uvnitř i navenek,“ ocenil americký prezident dvaadevadesátiletou britskou panovnici. Podle Trumpa se rozhovor týkal i brexitu, o němž královna prohlásila, že to je velmi složitý problém.

S Kimem si skvěle rozumí  

Trump ovšem v rozhovoru chválil i severokorejského vůdce Kim Čong-una, s nímž se nedávno sešel na summitu v Singapuru. „Skvěle si s ním rozumím. Je velmi chytrý, je to úžasná osobnost, je vtipný i drsný a je to dobrý vyjednávač,“ řekl Trump.

Na otázku, zda Kim není spíš „bezcitný diktátor“, Trump odpověděl: „To jistě je, je bezcitný, ale takoví jsou i další.“

Reklama

Výběr článků

Načítám