Hlavní obsah

Trump bude ve středu osvobozen. Senát v procesu s prezidentem odmítl předvolat svědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký Senát v pátek odmítl předvolat svědky v procesu s prezidentem Donaldem Trumpem. Proti se vyslovilo 51 senátorů, pro jich hlasovalo jen 49. Zamítnutí svědků otevřelo cestu k osvobození prezidenta, na kterého demokraté vznesli ústavní žalobu, v níž ho viní ze zneužití funkce a z obstrukcí vůči Kongresu. Závěrečné hlasování o ústavní žalobě se uskuteční ve středu, schválili senátoři. Jeho výsledek je tedy už jistý. Trump bude osvobozen.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

K předvolání svědků potřebovali demokraté, kteří mají ve 100členném Senátu 47 hlasů, získat nejméně čtyři republikánské hlasy. Demokraté chtěli, aby byl předvolán zejména někdejší Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton.

Původně se očekávalo, že k Trumpovu osvobození by mohl Senát přistoupit ještě v pátek. Nakonec se ale senátoři rozhodli konečný verdikt o několik dní odložit.

Bílý dům chce umlčet Boltona. Co jsme si říkali, je tajné, tvrdí Trump

Amerika

Podle schválené organizační rezoluce se senátoři sejdou znovu až v pondělí v 11:00 místního času (17:00 SEČ), kdy bude mít obžaloba a obhajoba čtyři hodiny na závěrečné řeči. Hlasování o obou článcích žaloby, tedy o obstrukcích vůči Kongresu a o zneužití pravomocí, by mělo následovat ve středu v 16:00 místního času (22:00 SEČ).

Podle demokratů zneužil Trump svého postavení, když se loni snažil přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev vyšetřoval kvůli podezření z korupce při podnikání na Ukrajině Huntera Bidena, syna Joea Bidena. Joe Biden má velké šance stát se Trumpovým soupeřem v letošních prezidentských volbách.

Jsi Jidáš, buší republikáni do „zrádce“ Romneyho

Zahraniční

Konečné rozhodnutí ve věci ústavní žaloby na prezidenta padne v týdnu, kdy začne souboj o zisk nominace obou hlavních amerických politických stran do listopadových prezidentských voleb. Rozhodovat se bude už v pondělí ve státě Iowa. Na úterý je naplánováno tradiční poselství o stavu unie, které prezident pronese v Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám