Hlavní obsah

Trik lupičů diamantů v Antverpách byl geniálně jednoduchý

Novinky, Alexandr Petrželka, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANTVERPY

Zloději, kteří před týdnem vykradli 123 ze 160 schránek přísně střeženého trezoru Diamantového centra v metropoli šperkařů v centru Antverp, měli kopie klíčů a přesně znali bezpečnostní systém. "Dá se to vystihnout jako geniálně jednoduchý trik," uvedl v pátek hlavní antverpský vyšetřovatel Erik Sack.

Článek

Lupiči si v centru najali jménem neexistující firmy sejf a pak jako zákazníci měli možnost se v uzavřeném objektu pohybovat. Toho využili k prostudování bezpečnostního systému a tajnému okopírování klíčů. Během lupu pak přelepili objektivy monitorovacích kamer a do zařízení založili staré videozáznamy. Ostraha tak na monitorech nezaznamenala žádnou podezřelou akci.

Policie podezírá čtveřici

Vyšetřovatelé již zadrželi čtyři podezřelé - tři Italy a Holanďanku. Jeden byl zatčen při příslovečném návratu na místo činu, další na základě nálezu dokumentů z vykradených sejfů, plánků bezpečnostního systému a náhradních kazet do monitorovacího systému, odhozených ve vacích u dálnice.

Oficiální hodnota broušených a surových diamantů, které lupiči odnesli, dosahuje 100 miliónů euro (3,15 miliardy korun). Kameny však dosud nebyly nalezeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám