Hlavní obsah

Tisk: světu teď hrozí největší riziko od kubánské krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americký prezident George W. Bush podstupuje největší riziko od kubánské krize, napsal ve středu v komentáři k situaci kolem Iráku britský list The Daily Telegraph. Deník dodává, že šéf Bílého domu nicméně bere toto rozhodnutí s klidem a s přesvědčením, i když během pondělního projevu vypadal poněkud nervózně.

Foto: Aleš Plevka

Pohled na Habartov od Chlumu svaté Máří

Článek

Odchod Saddáma Husajna do exilu nebylo možné podle listu očekávat, protože irácký prezident nemá kam odejít.

Neue Zürcher Zeitung: Husajn exil nikdy nezvolí

Také podle švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung nebylo možné počítat s tím, že irácký panovnický klan využije nabízené lhůty k odchodu. Saddám Husajn k tomu měl již mnoho příležitostí, včetně období před dvanácti lety. Přežití režimu zřejmě není jeho cílem, i když posuzování Saddámových motivů a jeho smyslu pro realitu zůstává těžké. Proto je také iluzorní představa, že by bylo možné odzbrojit tuto tvrdou pěstí ovládanou zemi prostřednictvím inspektorů. Saddám Husajn rozumí jen řeči násilí. Sám ji praktikuje vydatně a bez skrupulí, míní deník.

Il Messaggero: Husajn nepřemýšlí v kategoriích stability

Italský list Il Messaggero soudí, že mnoho lidí by chtělo číst Husajnovy myšlenky v tomto momentě, který je rozhodující nejen pro Irák, ale i pro Blízký východ a celý svět. Stačilo by přitom, aby odešel a neúnosné napětí by polevilo. Saddám však nepřemýšlí v kategoriích mezinárodní stability a rozumu tak jako "my psi na Západě". Ačkoli si je vědom, že tentokrát nemá žádnou další instanci, je rozhodnut svoji výzvu vůči USA prosazovat až do konce, píše Il Messaggero.

Aftenposten: USA nejdou do boje na vlastní pěst

Podle norského deníku Aftenposten je mylné se domnívat, že Spojené státy jdou do boje na vlastní pěst. Na Bushově administrativě leží totiž obrovská odpovědnost za to, aby válka nebyla pojímána jako střet mezi civilizacemi a náboženstvími.

Kommersant: RB už nebude dělat důležitá rozhodnutí

Ruský list Kommersant míní, že USA si přisvojily roli světového soudce a vykonavatele rozhodnutí. Američané ale již nemohou udělat krok zpátky. Ve hře je nejen osud George W. Bushe, ale i celých Spojených států jako dnes již jediné supervelmoci. Pro Washington to bude velmi drahé, a to i z politického hlediska. Moskva nyní musí počítat s tím, že Rada bezpečnosti OSN v budoucnu již nebude přijímat žádná důležitá rozhodnutí. Své zásadní  problémy bude Rusko muset napříště řešit v rámci dvoustranných vztahů s USA. Rusové totiž v této "Radě" nemají žádné právo veta, dodává moskevský deník.

Le Monde: Bush podcenil Francii i Turecko

Podle pařížského listu Le Monde se Washington mýlil pokud jde o pevnost Francouzů. Stejně tak špatně vyhodnotil reakce v Turecku a jeho veřejné mínění a chybně se rovněž domníval, že vyvinul dostatečný tlak na malé země v Radě bezpečnosti. Američané se mýlili i v domněnce, že budou moci přisoudit Spojeným národům roli jakési registrační pokladny pro dlouhodobě předem připravovanou a schválenou válku, konstatuje deník.

Libération: nesmíme propadnout antiamerikanismu

Další francouzský list Libération varoval před dalším zostřením "studené války" mezi Paříží a Washingtonem. "Francie musí dávat pozor, nesmí propadnout antiamerikanismu a anglofobii," zdůrazňuje deník s tím, že Američané a Britové jsou dva národy, jichž se Francie nemůže a nesmí zříci. Jde pořád ještě o budování Evropy a zajištění rovnováhy ve světě, dodává Libération.

Nový čas: je to šílená válka

"Šílená válka," píše v titulku slovenský list Nový čas, podle něhož Spojené státy chtějí bez souhlasu OSN spustit na Irák tuny bomb pod záminkou, že Irák nedodržuje rezoluci OSN, tedy organizace, kterou se USA sice ohánějí, ale samy hrubě ignorují. "Je smutné, že této falešné hře na spravedlnost tleská premiér Dzurinda. Slepě podporuje Bushovy kroky, které vtahují svět do války," píše nejčtenější deník.

Sme: Husajn si musí vybrat válku nebo mír

Naopak další slovenský list Sme je přesvědčen, že volba mezi válkou a mírem není věcí George W. Bushe, ale ještě stále Saddáma Husajna. Deník zdůrazňuje, že každý normální vládce by v Saddámově situaci dal přednost bezpečí a zdraví obyvatel. "Co brání Saddámovi fouknout? Sám nejlíp ví, že jeho moc je krajně nelegitimní. Irák není nějaká 'soft' diktatura, Irák je despocie a jatka," zdůrazňuje list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám