Hlavní obsah

Tisk: Izrael nevylučuje útoky na Hamás v Sýrii

Právo, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Pokud se prokáže, že ozbrojené aktivity palestinského hnutí Hamás jsou řízeny či koordinovány ze Sýrie, Izrael zaútočí na vůdce organizace i v této zemi. Dva dny po zavraždění vůdce Hamásu Abd al-Azíze Rantísího v Gaze to v pondělí s odvoláním na izraelské činitele napsal deník Ha'arec.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Bezpečností aparát židovského státu připouští, že neexistují důkazy, že by šéfové Hamásu v Damašku vydávali příkazy členům hnutí na okupovaných územích.

Po zavraždění duchovního vůdce hnutí šajcha Ahmada Jásína a nyní i úspěšném atentátu na jeho nástupce Rantísího je ale možné, že Hamás přesune své nervové centrum do Sýrie, a v tom případě by prý měli být Izraelci připraveni udeřit i tam.

Hamás z bezpečnostních důvodů nezveřejnil jméno Rantísího nástupce - spekuluje se o Ismáílu Haníjovi nebo Mahmúdu Zahárovi, kteří rovněž žijí v Gaze. V Damašku se zdržuje Chálid Mišal, jejž se Izrael pokusil zavraždit v roce 1997 v Ammánu.

Mišal už v neděli televizi al-Arabíja řekl, že jeho organizace před izraelskými pohrůžkami likvidovat i další vůdce neustoupí. Objevily se však nepotvrzené údaje, že Zahár vedení Hamásu odmítl, a to právě ve strachu z atentátu, jemuž již loni v září těsně unikl.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamás: zlikvidujeme izraelského premiéra

Palestinské radikální Hnutí islámského odporu (Hamás) se bude snažit zabít izraelského premiéra Ariela Šarona. Prohlásil to ve středu politický šéf organizace...

Výběr článků

Načítám