Hlavní obsah

Teroristická síť Šamila Basajeva ohrožuje celý jih Ruska

ČTK, Novinky, ITAR-TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Na jihu Ruska působí rozvětvená teroristická organizace, v jejíž čele stojí Šamil Basajev. Uvedl to v úterý náměstek ruského generálního prokurátora Nikolaj Šepel s tím, že rozsáhlá síť má jednotnou organizaci a disponuje desítkami miliónů dolarů.

Článek

"V čele této zločinecké organizace stojí Šamil Basajev, který má těsné kontakty s vyslanci mezinárodních nábožensko- extremistických organizací," uvedl Šepel v rozhovoru, který publikoval deník Izvestija. "(Organizace) působí prakticky ve všech oblastech Jižního federálního okruhu včetně Stavropolu i Astracháňské a Volgogradské oblasti," dodal dále.

Šepel přiznal, že není známo, kolik lidí v této organizaci působí. Ale jde o "představitele všech národností, žijících na jihu země". Podle něj jsou mezi nimi i Rusové vyznávající islám. Na činnosti se ale podílejí i cizinci. V Dagestánu byl zadržel Turek Ali Soytekin Ollu, který se v letech 2002 až 2004 účastnil teroristických činů v Čečensku. Prodělal výcvik k diverzním činům. 

Šepel připisuje síti jak předloňský útok na školu v Beslanu, tak podzimní přepad Nalčiku.

Peníze plynou z drog, výkupného i výpalného

Teroristické skupiny své členy a spolupracovníky verbují na nejrůznějších místech, podle Šepela se ale výrazně zaměřují především na pracovníky bezpečnostních struktur. Členové "teroristického podzemí" pracují konspirativně, neznají své kolegy z "paralelních" buněk, ale jen své přímé nadřízené. Část z nich žije zcela normálním životem a zabývá se zakládáním škol a školek orientovaných na militantní islám či registrací nevládních organizací nebo dobročinných fondů prohlásil Šepel.

Síť se prý řídí pokyny vydanými teroristickou sítí al-Kajdá, ale upravenými pro místní podmínky: například má co nejvíce uplácet ruské úředníky.

Peníze na svou činnost teroristé  získávají nezákonným prodejem narkotik a zbraní, únosy či vydíráním lidí s nelegálními příjmy. "Nyní únosů ubylo, na první místo se jako zdroj financí dostalo vydírání," podotkl náměstek ruského generálního prokurátora. Teroristé podle něj často chtějí peníze po úřednících, kteří na neklidném kavkazském jihu Ruska rozkrádají státní majetek a finance. Snahou prý je, aby skupiny operující v Rusku přestaly být závislé na penězích ze zahraničí a začaly se financovat samy.

Reklama

Související články

V Beslanu zemřelo až 500 lidí

Počet mrtvých při tragédii na školní půdě v Beslanu stoupl na 333. V noci na neděli zemřely další tři děti. Jiné údaje uvádějí už 394 obětí. Oznámil...

Výběr článků

Načítám