Hlavní obsah

Teroristé propustili 26 zadržovaných žen a dětí

– BELSAN/MOSKVA/NEW YORK

Teroristé, kteří od středy drží v Beslenu v ruské Severní Osetii na 350 rukojmích, propustili ve středu odpoledne 26 žen a dětí. Předtím bylo slyšet z areálu několik menších explozí. Nad budovou se objevil dým. Nešlo však o zásah ruských sil.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Představitel Federální bezpečnostní služby prohlásil, že je vyloučeno řešit situaci silou. Ruský prezident Vladimir Putin označil za prioritu bezpečnost rukojmích.

"Naším nejdůležitějším úkolem je zachránit životy a zdraví těch, kteří se stali rukojmími," prohlásil prezident v televizním přenosu z Kremlu. "Veškeré akce našich sil budou zaměřeny na splnění tohoto úkolu." Přislíbil, že pro záchranu rukojmí, mezi nimiž je 132 dětí, učiní cokoli.

Putin po útoku přerušil dovolenou a do vyřešení situace zrušil veškerý svůj program včetně cesty do Turecka.

Teroristé chtějí stažení vojsk

Teroristé požadují stažení všech ruských vojáků z Čečenska a propuštění čečenských bojovníků zadržených po červnovém nájezdu na policejní stanice v Nazrani v sousedním Ingušsku, při kterém zahynulo 92 lidí včetně ministrů vnitra a zdravotnictví. [celá zpráva].

Členové komanda odmítají propustit rukojmí a odmítli i nabídku volného odchodu do Čečenska nebo Ingušska, sdělil ve čtvrtek ráno podle agentury DPA severoosetský ministr vnitra a policejní šéf Kazbek Dzantijev. S dětmi je ale podle něj "dobře zacházeno".

Jednání po telefonu

"Vyjednávání probíhá v daném okamžiku výhradně po telefonu. Teroristé odmítají přijmout vyjednávače," uvedl Dzantijev. Jednání vede podle něj především doktor Leonid Rošal, kterého teroristé požadovali jako zprostředkovatele. Rošal přicestoval do Beslanu ve středu večer a v noci údajně několikrát s teroristy hovořil. Rošal vedl také jednání s teroristy, kteří obsadili v Moskvě muzikálové divadlo na Dubrovce.

Podle Dzantijeva drží teroristé ve škole, kterou údajně zaminovali, 354 osob, z toho 132 dětí, většinou prvňáčků a druháků. Teroristické komando čítá podle vládního mluvčího nejméně 17 mužů a žen; podle Dzantijeva jsou mezi nimi Oseti, Inguši, Čečenci a Rusové.

Komando je označované jako sebevražedné a spekuluje se, že není napojeno jen na čečenské rebely, ale také na síť al-Kajdá. Tyto informace se však zatím nepotvrdily. Čečenští separatističtí vůdci však popírají jakoukoli spojitost s tímto činem.

Jedním z možných pachatelů může být podle listu Izvěstija čečenský polní velitel Doku Umarov. Je považován za jednoho z nejsurovějších separatistických vůdců. Prý pod něj spadá právě oblast Severní Osetie.

Upřesněn byl také počet obětí střetu s policejními silami, které se snažili ve středu zabránit obsazení školy. Je jich sedm a podle zpráv místních úřadů mezi nimi nejsou žádné děti. [zpráva o útoku]

Zoufalí rodiče čekají před školou

Přestože v noci silně pršelo, rodiče dětí zůstali přes noc poblíž školy, která je obklíčená bezpečnostními silami.

"Propusťte na naše děti, nechte je jít, nemají s tím nic společného, jsou nevinné," řekla podle BBC jedna ze zoufalých matek. Podle svědků byla v noci ze školy opakovaně slyšet střelba ze samopalů. Poblíž školy už čekají záchranné týmy a mobilní operační sál.

Rada bezpečnosti odsoudila čin

Rada bezpečnosti OSN na svém středečním mimořádném zasedání ostře odsoudila současnou vlnu teroristických útoků v Rusku, zejména útok teroristického komanda na školu v jihoruské Severní Osetii. V závěrečném prohlášení požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění všech rukojmích.

"Jakýkoliv teroristický akt je zločinný a neospravedlnitelný bez ohledu na jeho motivaci, ať je spáchán kdekoliv a kýmkoliv," shodla se Rada bezpečnosti.

"Děti nikdy nesmějí být zneužívány k politickým cílům a školy se nikdy nesmějí stávat místy násilí," uvedla v prohlášení vydaném během návštěvy Číny ředitelka Dětského fondu OSN UNICEF Carol Bellamyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám