Hlavní obsah

Syrští vojáci se stahují na východ Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK/BEJRÚT

Syrští vojáci se do konce března přesunou ze západních a severních částí Libanonu do východolibanonského údolí Bikáa. Po měsíci se pak libanonská a syrská armáda dohodnou na odchodu Syřanů z Libanonu. Oznámily to v pondělí světové agentury.

Foto: Policie ČR

Loď vyprostili hasiči spolu s potápěči.

Článek

Postupné stahování syrských jednotek z Libanonu dnes dohodli prezidenti Sýrie a Libanonu Bašár Asad a Emil Lahúd. Agentura Reuters napsala, že vojáci z posádek východně od Bejrútu zahájili přípravy k odchodu.

Asad o přesunu Syřanů blíž k hranici hovořil už v sobotu. [celá zpráva]

Sýrie by tím splnila část dohody z roku 1989 uzavřené v Táifu. Podle ní měla syrská vojska, která byla do Libanonu vyslána jako mírové jednotky za občanské války v 70. letech, nejdříve odejít k hranici a po pozdější vzájemné dohodě zpět do Sýrie.

Konečné stažení vojsk?

Spojené státy Asadův sobotní slib považují jen za polovinu řešení a očekávají, že Sýrie bude donucena Libanon zcela opustit. Izraelský ministr obrany Šaul Mofaz se domnívá, že Damašek odvelí svá vojska z Libanonu do května, tedy do termínu libanonských parlamentních voleb.

Libanonská opozice zahájila protisyrské protesty po 14. únoru, kdy byl zavražděn bývalý premiér Rafík Harírí. Opozice vraždu spojuje se Sýrií, která však vinu popírá. Harírí patřil ke kritikům syrského vlivu v Libanonu. V zemi je dodnes na 14 tisíc Syřanů.

Dnes se na bejrútském náměstí Mučedníků sešlo na 40 tisíc Libanonců. Stejně jako v předchozích dnech žádali odchod Syřanů z Libanonu a volali hesla Svobodu, svébytnost a nezávislost.

Odpůrci odsunu

Zdrženlivě se vyjádřil k odsunu Írán, s nímž Sýrie nedávno prohloubila vztahy. Teherán bude respektovat jakékoli společné rozhodnutí Sýrie a Libanonu.

"Nátlak na syrskou vládu ... se zdá být předem připraveným plánem sionistické lobby s cílem zajistit přežití Izraele a jeho rozpínavé politiky," uvedl mluvčí íránské vlády.

Se stažením také nesouhlasí šíitské hnutí Hizballáh, které působí v Libanonu. Generální tajemník hnutí Hizballáh šajch Hasan Nasralláh uvedl, že nesloží zbraně, protože "Libanon potřebuje protiizraelský odpor."

Reklama

Související témata:

Související články

Libanonského expremiéra zabili atentátníci

Hlavním městem Libanonu Bejrútem otřásla v pondělí silná exploze. Bomba zasáhla kolonu libanonského expremiéra Rafíka Harírího. Útok nepřežil. Jeho osobní...

USA odvolaly velvyslankyni ze Sýrie

V souvislosti s pondělním atentátem na libanonského miliardáře Rafíka Harírího odvolaly Spojené státy svou velvyslankyni ze Sýrie. Tuto zemi z odpovědnosti...

Výběr článků

Načítám