Hlavní obsah

Sýrie neprosadila svůj návrh rezoluce

DPA, BBC, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/DAMAŠEK

Okamžitě po nedělním útoku izraelských bombardérů na palestinskou základnu Ajn Sáhir v Sýrii Damašek požádal o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Sýrie chtěla, aby RB "energicky odsoudila vojenskou agresi Izraele a přinutila židovský stát skoncovat s ohrožováním míru a světové bezpečnosti".

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Text připravený Sýrií je jednostranný, protože v něm není ani zmínka o palestinském sebevražedném útoku v izraelské Haifě. Proto rezoluce nemá šanci na schválení," řekl agentuře DPA nejmenovaný americký diplomat, jenž se zúčastnil zasedání v noci na pondělí. Narážel tím na fakt, že Izrael operaci v Sýrii označil za odvetu za pumový atentát na restauraci Maxim v Haifě, při němž zemřelo 19 lidí, včetně čtyř dětí a batole.

"Sýrie by se měla na sebe pořádně podívat do zrcadla a považovat za štěstí, že se zatím nestala předmětem mezinárodního zásahu v rámci všeobecné protiteroristické kampaně," řekl velvyslanec Izraele při OSN Dan Gillerman. "To, že Sýrie vyvolává v radě diskusi na toto téma, je stejné, jako kdyby si podobné projednávání po útocích na USA z roku 2001 vynucoval Tálibán".

Izraelská delegace se zúčastnila pouze začátku jednání, protože poté šla slavit židovský svátek Jom Kipur. Velvyslanec USA při OSN John Negroponte řekl, že je důležité, aby se "Izrael vyhnul akcím, které znásobují napětí na Blízkém východě". Na adresu Damašku však poznamenal, že "Sýrie stojí ve válce proti terorismu na nesprávné straně". Většina řečníků odsoudila jak atentát v Haifě, tak i izraelský nálet.

Španělský ambasador Inocencio Arias uvedl, že "kvůli útoku v Haifě nelze přehlížet závažnost náletu na Sýrii, který jednoznačně porušil mezinárodní právo". Diplomaté nadále diskutují se svými vládami o podobě rezoluce, přičemž se má za to, že pokud bude obsahovat zmínku o Haifě, USA ji nebudou vetovat.

Arafat vyhlásil výjimečný stav

Palestinský prezident Jásir Arafat vyhlásil na palestinských územích v reakci na poslední události výjimečný stav. Zároveň jmenoval designovaného premiéra Ahmeda Kuráju předsedou krizového osmičlenného kabinetu a obešel tak palestinský parlament, který se k nové vládě vyjádří později. "Naše bezpečnostní situace je ohrožena, a proto musíme zabezpečit kontrolu nad naším územím," řekl Kurája.

Jordánský princ navrhuje konferenci

Jordánský princ Hasan bin Talál, strýc jordánského krále a bratr zesnulého krále Husajna, uvedl, že Blízký východ je nyní válce blíže, než tomu bylo za předchozí generace. Princ Hassan předsedá arabskému fóru, skupině zástupců arabských zemí, která se zamýšlí nad budoucností Blízkého východu.

"Mezinárodní nátlak, který by měl přimět jednotlivé strany dodržovat dohody, bude za těchto okolností nadále ignorován, pokud ovšem nevznikne kodex, podle něhož by se státy měly chovat," řekl. Princ proto vyzval k uspořádání mezinárodní konference, na níž by se jednalo o uklidnění situace v regionu, a to ještě dříve, než to skončí válkou se Sýrií, Íránem a možná i Severní Koreou.

Reklama

Související články

Izraelci napadli území v Sýrii

Izraelští vojáci napadli v časných ranních hodinách palestinský uprchlický tábor v Sýrii. Útok na území cizího států tamější úřady zdůvodnily snahou...

Výběr článků

Načítám