Hlavní obsah

Svoboda: ČR chce mít podíl na poválečné obnově Iráku

NEW YORK

Česká republika se chce podílet na obnově Iráku a na humanitární pomoci v poválečném období, ale hlavním cílem je osvobození Iráku, ne rvačka o kořist. Prodlužování zbrojních inspekcí nic neřeší, přesto by bylo dobré, kdyby RB OSN schválila nový akt, řekl ve čtvrtek ve Washingtonu český ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Foto: Martin Polách

Skupina O5 a Radeček

Článek

Svoboda je na třídenní návštěvě USA od čtvrtka, kdy jednal o Iráku s ministrem zahraničí Colinem Powellem. Tomu sdělil, že ČR si přeje, aby RB OSN přijala nový akt či rezoluci, aby se případná operace proti Iráku odehrávala pod mandátem OSN.

"Doufejme, že se to podaří," zdůraznil ministr. "Problém inspektorů není v tom, zda jsou schopni něco nalézt, ale v nedostatku vůle Saddáma Husajna spolupracovat s inspektory ... Pouhé protažení období ... mise inspektorů nic neřeší," uvedl Svoboda.

ČR chce přispět k obnově Iráku

Co se týče poválečné obnovy Iráku, podle Svobody záleží hodně na způsobu jejího financování. Pokud bude z "více zdrojů", má ČR šanci se na obnově podílet. Menší naděje jsou, pokud bude uplatněn balkánský model, kdy dárcovské státy uplatnily při obnově svoje firmy.

USA požadují vyhoštění iráckých diplomatů

S odvoláním na nejmenované představitele americká média oznámila, že Spojené státy vytipovaly 300 Iráčanů v 60 zemích a chtějí, aby byli vyhoštěni. Někteří působí jako diplomaté na iráckých velvyslanectvích. Washington prý očekává splnění amerického požadavku.

Cyril Svoboda v USA řekl, že nemá dostatek informací, aby mohl říct, zda se americký požadavek na vyhoštění iráckých diplomatů týká také ČR.

Samy USA vyhostily dva členy irácké mise při OSN s tím, že do 72 hodin musí opustit zemi. Iráčané byli popsáni jako diplomaté, avšak velvyslanec Iráku při OSN Muhammad Dúrí uvedl, že šlo o ochranku, i když byli označováni jako atašé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám