Hlavní obsah

Svět začíná měnit názor na marihuanu

Právo, DPA, KOV

Drogová politika ve světě se stále více polarizuje, ale podle odborníků přibývá států, které v diskusi posuzují drogy jako problém veřejného zdravotnictví. Ukázalo se totiž, že důraz jen na kontrolu a represi problém neřeší. Debata se točí zejména kolem legalizace marihuany.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco bavorský nejvyšší soud označil za nepřípustné uspořádání referenda o konopí a tamní ministryně zdravotnictví Melanie Humlová varovala před podceňováním této drogy, švýcarský ministr vnitra Alain Berset poukázal na „velký pokrok, který ve světě zaznamenala diskuse o drogách vůbec a marihuaně zvlášť“.

Vyslovil se pro „vyváženou politiku, která nesestává jen z represe, ale i z prevence, léčení a omezování škod na nejmenší možnou míru“. Připomněl, že téměř deset procent obyvatelstva země konzumuje marihuanu, a vyjádřil porozumění pro města, která to považují za zdravotně-politický problém.

Příklad Colorada

Souhlasil by s takovým řešením, které zvolily už i některé státy v USA. Například ve státě Colorado se legální prodej této drogy projevil i na zklidnění veřejného života. Na recept je možno v celkem 20 státech USA koupit v lékárnách marihuanu, ale na druhé straně tam platí striktní pravidla, jako je zákaz prodeje nezletilým, konzumace na ulici a převážení drogy do jiného státu.

Ve státu Washington je povolen prodej bez receptu, ale zatím nebyly vydány žadatelům žádné prodejní licence. Někteří lidé se podle německé televize ARD dokonce kvůli možnému prodeji marihuany stěhují do Colorada.

Na univerzitě v Michiganu průzkum mezi tisícem studentů zjistil, že pětina z nich v uplynulých 30 dnech před anketou užila marihuanu. Denně nebo téměř denně ji užívá šest procent – v roce 2007 to bylo jen 3,5 procenta. Ukázalo se také, že mladí muži jsou častějšími konzumenty než studentky.

Trudeau splnil slib

Marihuana se stala koncem loňského roku tématem předvolební kampaně v Kanadě. Její vítěz a dnešní premiér Justin Trudeau splnil slib a droga, kterou předseda vlády již „pětkrát nebo šestkrát, poprvé asi v roce 2010“, vyzkoušel, je v zemi už legální. Je to první ze států G7.

Vedle Kanady oznámila změnu rovněž Austrálie. Tam – ovšem za ostnatým drátem – na ploše 47 hektarů na farmě asi 400 kilometrů od Sydney roste konopí pro lékařské účely. Stát Victoria totiž jako první schválil marihuanu k léčení pacientů.

„Existuje-li rostlina, která může lidem pomoci při nemoci a od bolesti, je nutné ji pěstovat,“ řekl tamní ministr zemědělství Barnaby Joyce. Přiznal, že jeho bratr má rakovinu.

Legální je droga také v Izraeli. V Německu jsou konopné produkty zatím zakázány. Několik set pacientů ale po schválení Spolkovým institutem pro léčiva dostává sušené květy a listy rostliny.

Anketa

Jste pro legalizaci marihuany a její zdanění?
Ano
71,1 %
Ne
28,9 %
Celkem hlasovalo 8897 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám