Hlavní obsah

Švédští rodiče adopce Erika litovali

JÖNKÖPING

Ačkoliv švédští rodiče se na malého Erika, kterého adoptovali z ČR nejprve těšili, brzy prý litovali peněz, které za jeho adopci dali. Chlapec zemřel v lednu na následky neléčených zranění. Pravděpodobně byl týrán. Jeho rodiče nyní stojí ve Švédsku před soudem.

Článek

Situaci v rodině popisovali v pondělí před soudem sousedé rodiny, která vychovává ještě holčičku. Řekli, že rodiče chlapci nadávali do hlupáků a jak litovali "zbytečně vyhozených peněz" za jeho adopci.

Manželé Linda a Rickard Bergquistovi jsou obvinění za smrt dítěte z nedbalosti.

Tříletý Erik, který byl ve Švédsku překřtěn na Freddieho, přijel coby adoptovaný z dětského domova z Česka do největší skandinávské země vloni 22. července, avšak švédský soud jeho adopci potvrdil až koncem října. Osmého ledna byl nalezen v bezvědomí, rodiče zavolali záchranku, o hodinu později lékaři v nemocnici konstatovali jeho smrt.

Adoptivní rodiče v procesu, který byl zahájen minulý pátek, jakoukoli vlastní vinu stále popírají. Tvrdí, že sice věděli, že chlapci odumírá kůže, prý si ale na bolesti nestěžoval.

Proces je i ve Švédsku vzhledem k výjimečnosti případu široce sledován. Kromě souzeného páru v něm zatím vypovídalo již 11 svědků. Rozsudek by měl být vynesen příští pondělí, manželům hrozí až šest let větzení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám