Hlavní obsah

Sudetští Němci vyzvali ke zrušení Benešových dekretů

– VÍDEŇ

Rada sudetských Němců volá před předčasnými německými parlamentními volbami po zlepšení česko-německého dialogu. V prohlášení, které vydalo předsednictvo rady, vyzývá budoucí německou vládu, aby se snažila o zrušení Benešových dekretů.

Článek

Tvrdí, že vztyčování památníků bývalému československému prezidentovi Edvardu Benešovi je prohřeškem proti smlouvě o dobrém sousedství z roku 1992 a potažmo porušením česko-německé deklarace z roku 1997.

Osmibodové prohlášení, které rada vydala, obsahuje základní akcenty, které hodlá prosazovat u příští německé vlády, jež by měla vzejít z pravděpodobných zářijových parlamentních voleb. Volání po zrušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše patří mezi dlouhodobě proklamované cíle sudetských Němců.

"Od nové spolkové vlády očekává Sudetoněmecká rada zahraničněpolitické úsilí o zrušení vyháněcích dekretů ve vztahu se sousedními státy, především s Českou republikou," uvedlo vedení rady v prohlášení.

Schüssel ocenil Paroubkův návrh

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel po čtvrtečním setkání s Jiřím Paroubkem ve Vídni ocenil gesto, které vůči sudetoněmeckým antifašistům plánuje český premiér. Také rakouské parlamentní strany hodnotí návrh pozitivně. Většinou jsou však přesvědčené, že tento krok by měl být začátkem procesu, jenž by zahrnoval další ústupky z české strany.

Schüssel po jednání s Paroubkem řekl, že si váží jeho kuráže tuto otázku otevřít bez toho, aniž by byla posvěcena ostatními.

Paroubek ve Vídni ovšem zdůraznil, že navrhované gesto je určeno pouze německým občanům, kteří do posledních dnů zůstali věrni předválečnému Československu. Podle kancléře je ale důležité, že se poprvé vůči německé menšině neuplatňuje princip kolektivní viny.

Strany chtějí více

Mluvčí rakouských lidovců pro otázky vysídlenců Norbert Kapeller označil plánované gesto za "dobrý začátek, který byl již dávno zapotřebí". Prohlásil, že kromě "deklarovaných antifašistů" byly i milióny sudetských Němců, kteří museli žít v nacionálně socialistickém systému, přesto nebyli pachateli.

Podobně se vyjádřil mluvčí Svobodných Herbert Haupt. Česko podle něj musí také uznat, že vyhnání sudetských Němců bylo "etnickou čistkou ve smyslu mezinárodního práva".

Sociálnědemokratický mluvčí pro otázky vysídlenců Werner Kummerer označil plán za "nanejvýš pozitivní". Podle něj by to měli uznat i zástupci sudetských Němců. Gesto pro antifašisty však přesto může být pouze začátkem; jednání by měla dospět ke zrovnoprávnění sudetských Němců při odškodňování za vyvlastněný majetek.

Paroubkův záměr přivítala rovněž mluvčí Zelených pro lidská práva Terezija Stoisitsová, současně však prohlásila, že gesto vůči sudetoněmeckým antifašistům "není odškodněním za vyhnání, ale uznáním odporu".

Spor s Klausem

Prezident Václav Klaus Paroubka tvrdě kritizoval, jeho návrh považuje "za mimořádně nešťastný a mimořádně nebezpečný". Podle něj "otevírá Pandořinu skříňku". Klaus je přesvědčen, že byla problematika vyřešena "v politické rovině odpovídajícím způsobem česko-německou deklarací" z roku 1997. Premiér s ním, jak poznamenal, záležitost nekonzultoval, a přitom jde o krok, "který nelze udělat bez konsensu celé politické scény".

Proti jeho kritice se Paroubek ve středu ostře ohradil Je toho názoru, že Klaus zvažované gesto nepochopil a dostal se do "zvláštní společnosti" po bok Sudetoněmeckého landsmanšaftu v Rakousku. Ten totiž návrh také odmítá. [celá zpráva]

K Paroubkově návrhu se odmítavě postavil i jeho slovenský protějšek Mikuláš Dzurinda. [celá zpráva]

Podpořili Klause

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ) odmítlo debaty kolem smířlivého gesta vůči českoněmeckým antifašistům, jak je navrhl premiér Jiří Paroubek. Ocenilo přitom prezidenta Václava Klause, že "jediný rozeznal nebezpečí" takových debat, napsala agentura APA.

Již dříve landsmanšaft gesto odmítl jako snahu o rozdělení "masy sudetských Němců na dobré a zlé, což je zcela pravdě se příčící oddělování". "Český prezident Klaus je ale zřejmě jediným, kdo nebezpečí takových debat rozeznal," cituje APA z dnešního prohlášení SLÖ.

Rakouský landsmanšaft vidí v Paroubkově navrhovaném gestu jen "salámovou taktiku relativizace zcela nemorální teze o kolektivní vině, obsažené v Benešových dekretech". Dekrety by tím byly "zabetonovány".

Gesto by představovalo "první krok k uznání vysídlovacího práva, jak je prosadila poválečná česká (československá) vláda, a už proto je třeba (toto gesto) odmítnout," cituje APA z prohlášení SLÖ.

Anketa

Souhlasíte s Paroubkovým návrhem morálního ocenění sudetoněmeckých antifašistů?
Ano
41,3 %
Ne
58,7 %
Celkem hlasovalo 1072 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám