Hlavní obsah

Súdánka, které zrušili trest smrti, má pas a chce emigrovat i s celou rodinou

Chartúm
Aktualizováno

Kvůli konverzi ke křesťanství byla v Súdánu odsouzena k trestu smrti. Ten byl ale Meriam Ishagové zrušen, dostala pas a s celou rodinou se chystá opustit zemi. Teď už jen čeká na souhlas úřadů. Podle vatikánského rozhlasu o tom informoval italský misionář Giulio Albanese.

Foto: Gabriel Wani

Meriam Ishagová na svatební fotografii se svým manželem Danielem Wanim

Článek

Policie Meriam Ishagovou zadržela v úterý na letišti při pokusu opustit zemi a obvinila ji z falšování úředních dokumentů, protože měla jihosúdánský pas, tedy doklady země, jejímž občanem je její křesťanský manžel. Její manželství, a tedy cizí státní příslušnost jí ale súdánské úřady neuznávají.

Albanese prohlásil, že 27letá Ishagová s cestovním pasem v ruce doufá, že bude moci odjet spolu s rodinou do Spojených států. „Díky mezinárodnímu tlaku institucí půlky světa a civilizované společnosti Meriam nyní vlastní súdánský pas, se svým jménem v arabštině, protože předchozí pas vydaný Jižním Súdánem byl podle súdánských autorit neplatný," sdělil Albanese.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nicméně stále ještě nebylo řečeno poslední slovo. Podle advokátů je k vycestování ještě třeba povolení súdánského odvolacího soudu, které dosud nebylo doručeno," dodal.

USA jsou připraveny poskytnout Ishagové a její rodině azyl. Její manžel má kromě jihosúdánského i americké občanství. Odvolací soud v pondělí zrušil rozsudek, podle kterého měla být Ishagová popravena oběšením. Trest měl být vykonán až za dva roky, protože žena byla v době vynesení rozsudku těhotná. Měla tak mít čas se postarat o svoje čerstvě narozené dítě. To se také později ve vězení narodilo.

Zatčena „za smilstvo”

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou nežil. Podle práva šaría se má nicméně otcovou vírou řídit. Matka ji ale vychovala jako křesťanku. Za křesťana se i provdala.

Zatčena byla v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo platnost jejího sňatku s příslušníkem jiné víry neuznalo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry.

Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost vrátit se k islámu, což ale odmítla. Západní státy, ochránci lidských práv a římskokatolická církev rozsudek ostře odsoudili. Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám