Hlavní obsah

Student obviněn z přípravy atentátu na Bushe

Novinky, DPA, The New York Times
WASHINGTON

Americké úřady v úterý obvinily třiadvacetiletého muže z přípravy atentátu na prezidenta Spojených států George W. Bushe. Akce se plánovala v roce 2003. Ahmed Omar Abú Alí tehdy studoval v Saúdské Arábii, kde jej měla údajně naverbovat teroristická síť al-Kajdá. Kvůli podobnému obvinění strávil mladík 20 měsíců v saúdskoarabském vězení.

Foto: Miroslava Kupčíková
Článek

"Je to všechno lež. Veliká lež," reagoval na nová obvinění syna jeho otec Abú Alí. "Vláda lže od samého začátku," dodal rozhořčeně pro tiskovou agenturu AP.

Podle federálního soudu ve městě Alexandria ve státě Virginia se Abú Alí "zúčastnil výcviku za mořem a čekal na příležitost naplánovat teroristickou operaci". Žalobce jeho pozici přirovnal k Muhammadovi Attovi a Chálidovi Šejku Muhammadovi, kteří zaútočili v září 2001.

Nepřímá svědectví

Obvinění vznesená proti Abú Alímu jsou založena zejména na výpovědích nejmenovaných svědků, převážně agentů tajných služeb. Podle nich konkrétní plán na zabití Bushe nikdy nevznikl, ale byl v řadách teroristů v Saúdské Arábii hodně diskutován.

Alí a jeho přátelé tvrzení úřadů odmítli. Jak shodně tvrdí, obviněný v Saúdské Arábii jen studoval a nikdy se nespojil s islámskými radikály. Na Blízkém východě si údajně snažil doplnit vzdělání - v USA totiž navštěvoval Vyšší školu islámu na předměstí Washingtonu.

Svědectví předložené soudem označili Alího kamarádi za "prázdná a stojící na vodě".

Spory o týrání

Kvůli stejným tvrzením byl Alí v červnu 2003 zatčen i v Saúdské Arábii. Za mřížemi se podle obhájců lidských práv stal opakovaně terčem násilí ze strany dozorců a vyšetřovatelů.

Na zádech mu dosud zůstaly hluboké jizvy, pravděpodobně po bičování. O jeho propuštění se zasadila jeho rodina. Ta tvrdí, že úřady USA vše záměrně zdržovaly.

Domů se mladík vrátil tento týden. Obvinění z podpory teroristů a příprava atentátů na prezidenta Bushe přišla v úterý. Americké ministerstvo spravedlnosti a saúdská strana navíc popřely, že by byl vězeň v uplynulých měsících mučen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám