Hlavní obsah

Strůjce atentátu na Bali čelí před soudem trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENPASAR

Za přísných bezpečnostních opatření začal v pondělí v indonéském Denpasaru proces s teroristou Imamem Samudrou, který je považován za strůjce říjnových atentátů na ostrově Bali. Za útok, při němž zahynulo 202 lidí, mu hrozí až trest smrti.

Foto: Karel Bobek, správce zámku Kozel

Zámek Kozel připravil návštěvníkům tajemnou 13. komnatu.

Článek

Při příchodu do soudní síně Samudra vykřikoval náboženská hesla. Celý proces doprovázejí zpřísněná bezpečnostní opatření. Okolí soudního dvoru střeží na 50 ozbrojených policistů.

Policie viní Samudru z naplánování, zorganizování a provedení útoku. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu poprava. Samudra sám podíl na atentátu nepopírá. Již dříve dokonce uvedl, že si přeje trest smrti, aby se stal mučedníkem.

Chtěl jsem zabít co nejvíce Američanů, řekl obviněný

Třiatřicetiletý počítačový expert Samudra je považován za klíčovou postavu organizace Jemaah Islamiyah, která má vazby i na teroristickou síť al-Kajdá. Její snahou je vytvoření islámského státu ve východní Asii.

Samudra je druhým z třicítky podezřelých, který stanul před soudem. Proces s 40letým mechanikem Amrozim, který byl obviněn z nákupu výbušnin použitých při útoku, začal 12. května a měl by pokračovat rovněž dnes.

Samudra řekl již dříve novinářům, že k atentátu zvolil noční klub na ostrově Bali, protože chtěl zabít co nejvíce Američanů. Většina obětí však pocházela z řad australských státních příslušníků. Podle Samudry byly atentáty mstou za masakry muslimů, které USA a jejich spojenci spáchali v Afghánistánu, Palestině, Iráku a v Kašmíru.

Reklama

Výběr článků

Načítám