Hlavní obsah

Střelec z Charlestonu Roof dostal k trestu smrti ještě doživotí

Soud amerického státu Jižní Karolína v pondělí navíc uložil devět doživotních trestů Dylannu Roofovi, který předloni v kostele v Charlestonu v Jižní Karolíně zastřelil devět černošských věřících. Již v lednu nad Roofem vynesl federální soud rozsudek smrti.

Foto: Grace Beahm, ČTK/AP

Dylann Roof u soudu

Článek

V pondělním uzavřeném procesu na státní úrovni, který začal po federálním procesu, obžaloba původně žádala rovněž trest smrti. Roof se ale s obžalobou dohodl na přiznání viny, za což výměnou dostal místo trestu smrti doživotní vězení.

Dohoda, jak poznamenala agentura AP, znamená úlevu především pro přeživší a příbuzné obětí, neboť se nebudou muset zúčastnit dalšího soudního procesu.

Roof vedle federálních obvinění čelil i stíhání na úrovni státu Jižní Karolína. Zatímco federální proces skončil v lednu vynesením trestu smrti, ten státní formálně začal až na počátku letošního roku.

Běloch Roof předloni 17. června vnikl do kostela Africké metodistické episkopální církve v centru Charlestonu, kde začal střílet. Mezi devíti oběťmi masakru byl mimo jiné pastor napadeného kostela. Zabíjením černochů chtěl Roof podle svých slov dosáhnout návratu segregace či rozpoutat rasovou válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám