Hlavní obsah

Stoletý senátor USA Strom Thurmond zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Ve věku 100 let zemřel Strom Thurmond, který letos v lednu opustil na vlastní přání Senát, horní komoru Kongresu USA, jako jeho vůbec nejstarší člen. O skonu bývalého senátora za Jižní Karolínu informoval ve čtvrtek vůdce republikánské většiny Bill Frist.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Thurmond byl do Senátu poprvé zvolen v roce 1954. Poté, co se počátkem letošního roku senátorského křesla vzdal, už neopustil nemocnici. Zdravotní potíže měl již dříve. V roce 2001 se nakrátko zhroutil při jednání Senátu a byl ošetřen přímo v plénu právě Billem Fristem.

Legenda Kongresu a milovník žen

Thurmond patřil k legendárním postavám Kongresu. Celý život dbal o fyzickou kondici a stranil se kouření i alkoholu. Měl pověst milovníka žen. V roce 1964 přestoupil z Demokratické strany k republikánům. Jako vášnivý pravičák hlasoval proti všem zákonům o zrovnoprávnění černochů a v roce 1957 proslul svým obstrukčním projevem, kterým chtěl zabránit hlasování o jednom z takových zákonů. Hovořil tehdy bez přestání 24 hodin a 18 minut.

Do první veřejné funkce byl zvolen v roce 1928. V roce 1948 kandidoval v prezidentských volbách jako zástupce strany odmítající rasovou integraci amerického Jihu. Právě na to doplatil loni republikánský vůdce Trent Lott, který vyjádřil politování, že se Thurmond tehdy nestal prezidentem. Tato narážka s rasovým podtextem ho stála letos znovuzvolení do čela Senátu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám