Hlavní obsah

Stav Ariela Šarona se zhoršil, lékaři mu odstranili část střeva

Novinky, CNN, Haaretz, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraleský premiér Ariel Šaron je v ohrožení života. Jeho stav, který lékaři dosud označovali za stabilizovaný, se prudce zhoršil. Šaron leží v nemocnici v Jeruzalémě od 4. ledna, kdy ho postihla těžká mozková mrtvice. Celou dobu je v kómatu. Lékaři ho v sobotu dopoledne několik hodin operovali, odstranili mu část tlustého střeva.

Článek

Politik je nyní na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je vážný a není v přímém ohrožení života. "Taková perace není výjimečná, nemocnice ji běžně provádějí. Nezaznamenali jsme žádné komplikace. Tento vývoj ale nenaznačuje pro premiérovo zdraví nic příznivého," prohlásil ředitel nemocnice Šlomo Mor-Josef.

Podle serveru deníku Haaretz není zažívací ústrojí zásobováno krví, protože část tkáně je odumřelá. Lékaři zažívací trakt operovali, protože hrozilo riziko infekce. Podobné komplikace jsou u pacientů, kteří se nepohybují, běžné.

"Stav premiéra se zhoršil v sobotu ráno," řekl mluvčí nemocnice Hadassah v Jeruzelémě Ron Krumer.  Doplnil, že s premiérem je v nemocnici jeho rodina.

Premiér, jehož funkci nyní vykonává Ehud Olmert, byl operován už třikrát, naposledy 1. února, kdy mu lékaři zavedli do žaludku vyživovací sondu.

Šarona zastupuje Olmert

Olmert, ve funkci dočasného premiéra zůstane až do voleb, které proběhnou na konci března. Že Šarona nenahradí pouze dočasně, bylo jasné už dříve, lékaři vylučovali, že by se Šaron mohl vrátit do politiky.

Premiér přitom dva měsíce předtím, než ho mrtvice postihla, založil novou stranu Kadima, s níž chtěl jít do voleb, a vystoupil ze strany Likud, kterou zakládal. Ke Kadimě přešla většina příznivců Likudu. Olmert nyní zřejmě stane i v čele Kadimy. Očekává se, že strana ve volbách zvítězí.

30 let ve válce, 30 let v politice

Šaron byl v mládí členem různých polovojenských organizací. Ve vojenských uniformách prožil témeř 30 let, během této doby se zúčastnil všech válek na Blízkém východě let v politice. Dalších 30 let života pak strávil v politice.

A mnohokrát v ní způsobil velký rozruch a rozepře. V roce 1982 nařídil jako ministr obrany invazi do Libanonu. O rok později ale musel z funkce odstoupit, protože ho vyšetřovací komise nepřímo vinila za masakr v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Pro mnoho Arabů je od té doby "bejrútským řezníkem".

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocnice popírá, že by Šaron otevřel oči

Jeruzalémská nemocnice Hadassa, ve které se léčí izraelský premiér Ariel Šaron, popírá, že by se její nejsledovanější pacient probral z kómatu. Zprávy...

Výběr článků

Načítám