Hlavní obsah

Státy bývalé Jugoslávie nespolupracují při šetření genocid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG/NEW YORK

Nejméně dvanáct válečných zločinců je na svobodě, protože je odmítly srbské, chorvatské, černohorské a bosensko-hercegovinovské úřady uvěznit. Uvedla to ve zprávě pro Organizaci spojených národů hlavní žalobkyně Mezinárodního soudu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla Del Ponteová.

Foto: BS vinařské potřeby

Klára Halouzková

Článek

Ponteová srbským úřadům vyčítá, že nevydaly ke stíhání zejména bývalého vůdce Radovana Karadžice a armádního velitele Ratka Mladiče. To, že nebyli dosud zadrženi, označila za skandální.

"V roce 2005 bude desetileté výročí genocidy ve Srebrenici, uzavření smluv v Daytonu a vznesení žaloby vůči Karadžičovi a Mladičovi," řekla doslova před Radou bezpečnosti OSN.

"Když už nemůže mezinárodní společenství předcházet genocidě, mělo by se přinejmenším snažit nejhorší zločiny trestat," doplnila.

Výčitky byly směřovány jak Chorvatsku, tak Srbsku, Černé Hoře, Bosně a Hercegovině. Nejvíce zaznívaly ale vůči Srbsku. Tamní premiér Vojislav Koštunica už v minulosti oznámil, že hledané osoby zatýkat nebude.

Masakr ve Srebrenici

  • muslimskou enklávu na východě Bosny v létě 1995 obsadila bosenskosrbská vojska - povraždila zhruba osm tisíc mužů a chlapců
  • oblast byla vyhlášená za bezpečnou zónu OSN - vraždění přihlíželi nizozemští příslušníci mezinárodních sil
  • Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) označil incident za genocidu
  • ICTY obvinil z odpovědnosti předáka Radovana Karadžiče a velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče. Ti stále unikají spravedlnosti.

Zdroj ČTK

ICTY by měl podle plánu všechny kauzy ukončit do roku 2008. Velká část hlavních viníků se do Haagu, kde soud sídlí, zatím vůbec nedostala.

Reklama

Související témata:

Související články

Začal proces s vůdcem chorvatských Srbů

Ve středu v 15 hodin začalo před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) první slyšení ve věci obvinění Milana Babiče (47) z válečných...

Výběr článků

Načítám