Hlavní obsah

Starosta Mnichova se chtěl postavit Orbánovi. UEFA ale duhové osvětlení stadionu zakázala

Mnichov

Stadion v Mnichově při středečním utkání fotbalového mistrovství Evropy mezi Německem a Maďarskem duhovými barvami osvětlen nebude. Evropská fotbalová unie (UEFA) to zamítla s tím, že jde o politické gesto.

Foto: Lazslo Balog, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„UEFA je politicky i nábožensky neutrální organizace. A proto, že v tomto případě šlo o krok namířený proti maďarské vládě, jsme návrh zakázali," uvedla UEFA v prohlášení. Mnichovu k osvícení arény nabídla jiné termíny mimo zápasy Eura.

S nápadem na duhové osvětlení mnichovského stadionu přišel starosta bavorského města Dieter Reiter. Chtěl tak učinit na protest proti novému zákonu v Maďarsku, o který se zasadil tamní premiér Viktor Orbán.

Zákon mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin.

Fanoušci bučeli na Iry za pokleknutí, Orbán s nimi souhlasí

Zahraniční

Postoj UEFA, která naopak v pondělí nezakázala nosit německému kapitánovi Manuelu Neuerovi duhovou pásku, odsoudil francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune.

„Je to politováníhodné. Myslím, že to byl silný vzkaz,” řekl agentuře AFP.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó naopak rozhodnutí ocenil. „Díky bohu, že ve vedení UEFA stále vládne zdravý rozum. Udělali správně, když neskočili na tuhle politickou provokaci proti Maďarsku,” citovala ho agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám