Hlavní obsah

Srílanská armáda zasadila tamilským tygrům smrtící úder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Srílanská armáda v sobotu dobyla poslední část pobřeží na severovýchodě země, které ještě měli v rukou povstalci z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE). Ti už údajně zakrátko nebudou ovládat žádné území. S odvoláním na vysoké armádní zdroje to oznámila agentura AFP.

Foto: Stringer, Reuters

Vojsko v posledních týdnech rebely zatlačilo.

Článek

Dvě armádní divize, které bojují proti povstalců na jižním a severním pobřeží, se údajně dnes nad ránem spojily. Podle agentury AP tak povstalcům byla odříznuta ústupová cesta po moři. Přístup k moři rebelové ztratili poprvé za celou dobu války.

"Tygři ovládají ještě několik kilometrů čtverečních území, ale už nemají přístup k moři," uvedl armádní zdroj, podle něhož bude i zbytek území ovládaný zatím rebely brzy dobyt.

Už v pátek mluvčí prezidenta Anuša Palpita prohlásil, že do 48 hodin budou "ze spárů Tamilů vysvobozeny tisíce civilistů". Blížící se definitivní konec bojů však srílanská armáda ohlásila již několikrát od ledna, kdy zahájila nynější ofenzivu, kterou označuje za konečnou. 

Tygři bojují za nezávislost 26 let

Podle OSN v bojích v období od 20. ledna do 7. května zahynulo 7000 civilistů a dalších 16 700 bylo zraněno. Podle odhadů lékařů od té doby ve válečné zóně zemřelo dalších více než tisíc civilních obyvatel. Srílanská armáda v posledních měsících čelí obvinění, že útočí i na civilní oblasti. LTTE jsou zase obviňováni, že civilisty drží ve válečné zóně násilím. Jak Kolombo, tak LTTE obvinění popírají.

Tygři osvobození tamilského Ílámu bojují za svůj nezávislý stát se zbraní v ruce od roku 1983. V roce 2007 ovládali asi 15 tisíc kilometrů čtverečních na severu a východě Srí Lanky. Za 25 let bojů si konflikt vyžádal přes 70 000 mrtvých.

Jen od čtvrtka uprchlo z válečné zóny na 22 tisíc civilistů. Od začátku letošní rozsáhlé operace armády se útěk z oblasti zdařil více než 200 tisíc civilních obyvatel.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám