Hlavní obsah

Srí Lanka už záchranáře nepotřebuje

Přestože Srí Lanka již podle místních zdrojů záchranáře nepotřebuje, začaly tam čtrnáct dní po katastrofě odlétat první české týmy záchranářů. V pondělí odletěli z Pelhřimova, do konce týdne se chystají vyrazit zdravotníci z Liberce.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.10.2017 Kácení lip na Sokolské třídě bude v neděli 29. října. Stromy jsou označeny červenou barvou a číslem.

Článek

"Záchranáři? Nevím, co by tu po čtrnácti dnech dělali. A pomocníci? Tady je dost místních lidí, kterým když se dá práce, tak to bude jedině dobře pro tuto zemi," řekl včera v rozhovoru pro Právo Tomáš Kocián, který koordinuje pomoc nadace Člověk v tísni na východě Srí Lanky.

Podle něj by se měla dát práce lidem, kteří byli postiženi a jsou momentálně úplně bez prostředků. "Mluvím o zdejší situaci, ale mám zprávy od ostatních organizací, které působí v jiných oblastech, že je to všude úplně stejné," dodal Kocián.

Také podle šéfa sekce vlády Miroslava Kostelky je na záchranáře již pozdě. "Věřím, že si v oblasti udělali vlastní průzkum a že jim v tom pomohlo ministerstvo zahraničí. Každopádně si ale myslím, že záchranná fáze již skončila," řekl Právu Kostelka.

Zatím nemají představu

Přesto včera odpoledne čtyři záchranáři z Pelhřimova na Srí Lanku odletěli. Svou pomoc chtějí orientovat především na tamní děti, které budou potřebovat lékařskou pomoc a které přišly o rodiče.

"Nemáme zatím představu, kde přesně budeme, spíše asi budeme pendlovat. Chceme poskytovat první pomoc, pomáhat s identifikací osob odebíráním vzorků DNA a podobně. Ničemu se nebráníme. Tam, kde nás bude potřeba, tam se bez diskuse půjde a tam se bude pomáhat. I kdybychom měli nosit na zádech pytle se zemřelými," říká odhodlaně Vojtěch Maurer, vedoucí týmu.

Spolu s ním se na Srí Lanku vydávají Iveta Hanžlová, Martin Titz a Kristina Straková. Časem by se měl k týmu připojit ještě pátý člen, Václav Pudil.

"Na tuto humanitární misi jsme se chystali již delší dobu s tím, že se jedná o samostatnou akci Záchranářů Pelhřimov. Veškerou organizaci jsme vzali sami za sebe. Délka pobytu záleží na množství peněžních prostředků, které budeme mít k dispozici. Čím bude více peněz, tím více můžeme pomoci," uvedl vedoucí skupiny, bývalý hasič Mauer.

Dodal, že po celou dobu mise mohou lidé přispívat na speciální konto, jehož číslo je uvedené na internetových stránkách Záchranářů Pelhřimov. Ke včerejšímu dni se podařilo na konto shromáždit zhruba 190 tisíc korun.

Na místě se podle svých slov chystají spojit s jinými českými humanitárními organizacemi a koordinátorem Nadace Člověk v tísni.

Z Liberce vyrazí zdravotníci

Dnes a v pátek se na Srí Lanku chystají také zdravotníci z Liberce. Povezou s sebou dětskou mobilní jednotkou. Zdravotníci budou působit na místě určeném ministerstvem zdravotnictví Srí Lanky nejméně po tři měsíce. V úterý odletí do Kolomba přípravná skupina, která bude jednat s místními orgány a připraví půdu pro přílet hlavní skupiny.

Nad misí občanského sdružení Hand for help převzal patronaci ministr zdravotnictví Srí Lanky Nimal Siripala de Silva. Liberecká mobilní dětská jednotka zčásti vyplní vakuum po pediatrické spádové nemocnici. Mise má vybránu lokalitu a zajištěnu dopravu, pitnou vodu i elektřinu.

Dobrovolníky finančně podpořili občané Liberce, liberecké firmy, předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který převzal záštitu nad akcí, poskytl finanční dar a přislíbil, že peníze shromážděné na kontě Senátu (včera již skoro jeden milión korun) pomohou financovat výpravu. Podporu poskytl exprezident Václav Havel či europoslankyně Jana Hybášková.

Reklama

Výběr článků

Načítám