Hlavní obsah

Srbsko se rozloučilo se zavražděným Djindjičem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Desítky tisíc lidí se v sobotu přišly rozloučit do bělehradské katedrály svatého Sávy se srbským premiérem Zoranem Djindjičem, který byl ve středu zavražděn. Smuteční obřad byl provázen mimořádnými bezpečnostními opatřeními. Na pohřeb se dostavilo i šest desítek zahraničních delegací.

Foto: Zuzana Rožková

Okno hartmanické synagogy

Článek

Před katedrálou, která je označována za největší pravoslavný chrám na Balkánu, se od časných ranních hodin tísnil mnohasetmetrový zástup lidí z celého Srbska. Mnozí účastníci mše se dostavili s Djindjičovými portréty, na nichž byl i premiérův výrok z 24. února letošního roku: "Pokud si někdo myslí, že reformy může zastavit když mě odstraní, velmi se mýlí." Premiér těmito slovy minulý měsíc reagoval na pokus o atentát, z něhož předtím vyvázl.

Rakev byla odpoledne uložena do hrobu na největším bělehradském hřbitově Novo Groblje.

Česká delegace

Vedle nejvyšších představitelů Srbska a Černé Hory a hodnostářů srbské pravoslavné církve se na pohřeb dostavilo i šest desítek zahraničních delegací. Českou republiku zastupují vicepremiér Pavel Rychetský a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal.

Srbská policie pokračuje ve vyšetřování středečního atentátu, po kterém Djindjič podlehl dvěma střelným zraněním. Podle dosavadních zpráv bylo vyslechnuto 181 osob a 125 lidí bylo zadrženo. Výjimečný stav vyhlášený v celé zemi krátce po atentátu policii umožňuje zdržet podezřelé osoby i bez zatykače a držet je ve vazbě až třicet dnů.

Reklama

Související články

Srbsko už zná jméno vraha svého premiéra

Srbská vláda ve středu prohlásila, že již zná jméno vraha premiéra Zorana Djindjiče (50). Má jím být bývalý velitel speciální policejní jednotky Milorad...

Výběr článků

Načítám