Hlavní obsah

Srbsko už zná jméno vraha svého premiéra

DPA, ČTK, Veronika Matysová, Jan Horák, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Srbská vláda ve středu prohlásila, že již zná jméno vraha premiéra Zorana Djindjiče (50). Má jím být bývalý velitel speciální policejní jednotky Milorad Lukoviî alias Legija. Informovala o tom AFP. Ještě před tím dočasná srbská prezidentka Nataša Mičičová na návrh vlády vyhlásila na celém území Srbska výjimečný stav.

Foto: archiv Slováckého muzea
Článek

"Milorad Lukoviî stojí v čele zločinecké skupiny, která se vraždou předsedy vlády pokusila vyvolat chaos, bezpráví a strach v Srbsku," konstatuje se ve vládním dokumentu. Podle komuniké je vražda premiéra Zorana Djindjiče "pokusem této skupiny zabránit boji proti organizovanému zločinu". Důkazy podporující tato tvrzení ale zatím vláda nezveřejnila.

Zoran Djindjič  ve středu odpoledne podlehl zranění, jež utrpěl při střelbě před budovou vlády v centru Bělehradu. Úmrtí oficiálně na tiskové konferenci v Bělehradě potvrdil vicepremiér Nebojsa Covič. Mimořádná schůze vlády, na které padlo rozhodnutí o vyhlášení výjimečného stavu, byla zahájena minutou ticha za zavražděného státníka.

Policie zadržela tři podezřelé

Djindjič byl zasažen střelami většího kalibru z ostřelovací pušky, které byly vypáleny z větší vzdálenosti. Postřelen byl údajně do břicha a zad. Zatím není známo, zda střílel jeden nebo dva pachatelé. Podle CNN se policii podařilo zatknout tři podezřelé osoby.

"Stalo se to v okamžiku, kdy vcházel dovnitř. Měl sice dva tělesné strážce, právě v těch místech byl ale relativně nechráněný, protože jde o široké prostranství, kam má přístup prakticky každý," řekl telefonicky z Bělehradu zdroj Práva Nenad Todorovič. Oba členové ochranky byli také zraněni.

Město je v obležení

Policisté v centru města zablokovali dopravu a prováděli kontrolu automobilů. Na pomoc přispěchala i armáda. "Město je prakticky v obležení. Prý stahují i jednotky z jižního Srbska, aby přišly asistovat," líčil situaci Todorovič.

Silné policejní oddíly začaly kontrolovat především luxusní automobily v centru města i na jeho okrajích. Po poledni byl rovněž prerušen provoz na mezinárodním letišti v Bělehradě. Letadla začala vzlétat opět ve středu večer.

Motiv neznámý

Okamžitě se objevily spekulace, že Djindjičova smrt souvisí s bojem proti organizovanému zločinu, který nedávno srbská vláda vyhlásila. "Bylo veřejným tajemstvím, že v minulosti se zapletl s mafií, proti které teď vytáhl do boje. Bylo otázkou času, kdy na to doplatí," dodal Todorovič.

Sám Djindjič se již delší dobu obával o svůj život. Po Bělehradě se obvykle pohyboval v neprůstřelném BMW a vždy v doprovodu ochranky.

Západní zdroje spekulují také o tom, že se Djindjič mohl stát nepohodlným tím, že spolupracoval s haagským tribunálem pro válečné zločiny. Tuto souvislost však srbské zdroje shodně odmítají. "Všichni s napětím čekali, co se stane, když vydal před dvěma lety do Haagu Slobodana Miloševiče. Nestalo se však nic. Teď už hrozí vydání pouze malých ryb, a proto by atentát nebyl moc platný," řekl bělehradský novinář Dušan Radulovič americké televizi CNN. "Všichni se spíše kloní k tomu, že atentát souvisí s vládním tažením proti organizovanému zločinu a korupci," dodal.

Djindjič už jeden atentát přežil

Djindjič nebyl cílem atentátu poprvé - už 21. února média referovala, že jen díky umu svého řidiče unikl smrti, když do jeho vozidla cestou na bělehradské letiště málem narazil nákladní automobil s rakouskou poznávací značkou. Djidjičova smrt následuje po loňské červnové vraždě generála srbské policie Boška Buhy, který byl zastřelen třemi kulkami, když nasedal před hotelem do svého auta.

Reklama

Výběr článků

Načítám