Hlavní obsah

Spojené státy americké odcházejí z UNESCO, Izrael je následuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Paříž
Aktualizováno

Spojené státy opustí na konci roku 2018 Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V prohlášení to uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Agentura AP uvedla, že důvodem jsou rezoluce organizace UNESCO, které Trumpova administrativa shledává jako protiizraelské. Po oznámení USA instruoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu diplomaty, aby krok spojených států následovali.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Sídlo UNESCO v Paříži.

Článek

Vedení UNESCO už potvrdilo, že od Spojených států dostalo oficiální oznámení o odchodu z organizace, která mimo jiné rozhoduje o zápisu kulturních a přírodních památek na seznam světového dědictví. USA odcházejí z organizace před páteční volbou jejího nového ředitele.

„Toto rozhodnutí nebylo lehké," uvedlo americké ministerstvo zahraničí, podle kterého k němu vedla mimo jiné "nutnost zásadní reformy organizace", ale i její "zaujatost vůči Izraeli". Spojené státy se budou nadále snažit podílet se na činnosti organizace jako pozorovatelský stát, aby mohly přispívat svými "názory, stanovisky a odbornými posudky", dodala americká diplomacie.

Izrael USA následuje

Netanjahu podle listu Ha´arec americké rozhodnutí přivítal: „Je to odvážné a morální rozhodnutí, protože se UNESCO stalo absurdním divadlem. Místo aby chránilo historii, tak ji zkresluje.” Izraeli vadilo, že UNESCO kritizovalo jeho vykopávky ve Východním Jeruzalémě, protože nemá právo kopat na okupovaných územích. Vadilo mu také zařazení Hebronu do seznamu památek, protože ho označilo za palestinský. Na seznam se tak dostává i hebronská Hrobka proroků, uctívaná jako Hrobka patriarchů také Židy.

Spojené státy už přestaly UNESCO přispívat, když organizace v roce 2011 hlasovala pro to, aby se stala jejím členem Palestinská samospráva. Americké ministerstvo zahraničních věcí ale nadále drželo svou kancelář v pařížské budově organizace a mohlo působit v zákulisí.

„Absence Spojených států nebo nějaké jiné velké země s velkou mocí znamená ztrátu,“ řekl představitel organizace a dodal: „Není to jen o penězích, ale o propagaci idejí.“ USA přispívaly dříve do UNESCO částkou 800 miliónů dolarů (1,7 miliardy korun) ročně.

Vysocí američtí představitelé v poslední době opakovaně UNESCO a celou OSN kritizovali. Byla mezi nimi i americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová.

Spojené státy už jednou UNESCO opustily, a to v roce 1984. Za důvod tehdy označily protizápadní politizaci a neefektivní řízení. Zpět se vrátily teprve v roce 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám