Hlavní obsah

SPD trvá na kancléři Schröderovi, ale nezbytně

Právo, ČTK, Jan Kovařík
BERLÍN

Spekulace o tom, zda německá SPD dál trvá na Gerhardu Schröderovi jako kancléři v čele velké koalice s CDU/CSU, pokračují, přestože v pondělí němečtí sociální demokraté trvali nadále na požadavku, aby příštím německým kancléřem byl opět Gerhard Schröder (61).

Článek

Místopředseda poslaneckého klubu SPD Ludwig Stiegler v úterý podpořil v rozhlasové stanici Inforadio Schröderův nárok na kancléřskou funkci.     "SPD dosáhla svého volebního výsledku jen díky Gerhardu Schröderovi. Jen díky němu je v situaci, že může vyjednávat s CDU/CSU," řekl Stiegler. "Proto budeme stát za Gerhardem Schröderem," dodal. Navíc jsou podle něj ve hře znovu i jiné varianty koaliční vlády než velká koalice SPD a CDU/CSU. O té budou obě strany jednat ve středu.

Protikladná prohlášení

V úterý ale předseda SPD Franz Müntefering v televizi ARD řekl, že kancléřskou otázku je třeba vyřešit při koaličních jednáních, což se vykládá jako ochota jednat i o vládě bez Schrödera jako kancléře. V pondělí přitom pravil: "Do jednání s CDU/CSU jdeme jako rovný s rovným a s Gerhardem Schröderem v čele," . Dodal, že ve středu budou pokračovat sondáže s CDU/CSU a poté jsou soc. dem. připraveni k dalším jednáním.  I CDU/CSU ale trvá na postu kancléře.

"Naším cílem je splnit co nejvíce z našeho volebního programu," řekl. CDU/CSU však vyzvala SPD, aby se před jednáním vyjasnila otázka kancléře, což šéf SPD přešel poznámkou, že "zárukou stabilní vlády na čtyřleté období je Gerhard Schröder".

Schröder na postu kancléře netrvá

Předtím oznámil týdeník Der Spiegel na své webové stránce, že Schröder včera nepřímo naznačil svou připravenost zříci se vedoucí role v nové vládě, což potvrdil i v rozhovoru s televizí RTL. "Nejde o nějaký můj nárok, a už vůbec ne o mou osobu, ale o nárok mé strany. A o tom může rozhodnout jen vedení strany. Budu rozhodnutí respektovat. Nechci stát v cestě vytvoření stabilní vlády v Německu a pokračování reformního procesu, který jsem zahájil," prohlásil před prezidiem v televizi.

V Berlíně se tato slova považovala za reakci na výsledek nedělních dodatečných voleb v Drážďanech, v nichž CDU získala další přímý poslanecký mandát, i když nejsilnější stranou ve městě je SPD. Frakce CDU/CSU tak má 226 poslanců, SPD o čtyři méně, tedy 222, FDP 61, Levicová strana 54 a Zelení 51. Spolkový sněm má 614 členů, takže potřebná většina pro zvolení kancléře je nejméně 308 hlasů.

Focus spekuluje o přeběhlících

Pondělní vydání týdeníku Focus přineslo spekulaci, podle níž SPD čekala na výsledek z Drážďan a podle potřeby údajně počítá, že do její frakce přestoupí několik poslanců z Levicové strany (LS), aby se poslanecká frakce SPD stala silnější než frakce CDU/CSU. Tím by SPD automaticky získala nárok, aby jako nejsilnější frakce vytvořila vládu.

Časopis vycházel z toho, že krátce po volbách z 18. září několik poslanců z LS naznačilo, že v případě volby kancléře dají hlas Schröderovi, aby porazil Merkelovou.

V historii Spolkového sněmu od roku 1949 bylo podle Focusu zaznamenáno více než 200 případů, kdy poslanec přešel do jiné frakce. V 50. letech díky tomu vybudoval svou moc kancléř Adenauer -frakce CDU/CSU v letech 1949-61 takto získávala potřebné hlasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám